• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування ПДВ придбання авіаквитків для нерезидента

Підприємство, платник ПДВ отримує від нерезидента «депозит» на придбання авіаквитків. Продає валюту, перераховує агенту оплату за авіаквитки, які потім передає нерезиденту. Нерезидент компенсує комісію банку при продажу валюти та інші комісії пов’язані з бронюванням. Як відображати таку операцію в бухгалтерському та ПДВ обліку?

Згідно з пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до п. 186.2 ПКУ місцем постачання послуг, пов’язаних із перевезенням пасажирів та вантажів, у тому числі з постачання продовольчих продуктів і напоїв, призначених для споживання, є місце фактичного їх постачання.

Операції з постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються ПДВ за ставкою 0 % (п. 195.1 ПКУ).

Разом з цим, пп. "а" пункту 201.11 ПКУ визначено, що підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, є транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами.

При цьому, податківці, зокрема у ІПК від 26.02.2018 р. № 777/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначають, що послуга із перевезення надається пасажиру самим перевізником, проїзний документ (квиток) є за своєю суттю договором на перевезення, що укладається між пасажиром і відповідним перевізником, а тому не може бути об'єктом договору між іншими учасниками процесу оформлення замовлення на продаж проїзних документів.

Тобто, транспортний квиток, що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами, одночасно є документом, який дає право на отримання податкового кредиту (за умови дотримання інших правил щодо формування податкового кредиту) без отримання податкової накладної (пп. "а" пункту 201.11 ПКУ) тільки платнику податку, який безпосередньо отримує послуги перевезення, а тому транспортний квиток не може бути підставою ні для визначення податкових зобов'язань, ні для формування податкового кредиту в особи, яка лише виконує замовлення на його оформлення (агента чи субагента).

Отже, суб'єкт господарювання, який не є перевізником (не надає послуги перевезення) та здійснює лише оформлення/повернення проїзних і перевізних документів (резидент), приймання коштів за квитки та надає інші послуги в межах виконання агентського договору, визначає свої податкові зобов'язання з ПДВ лише з вартості наданих ним послуг щодо виконання договору на продаж таких проїзних документів без урахування вартості перевезення, що перераховується ним перевізнику.

Разом з цим, оскільки посередницькі послуги пов’язані з послугами місце постачання яких визначається п. 186.2 ПКУ, то їх місце постачання визначається не виходячи з п. 186.3 ПКУ, а виходячи з п. 186.4 ПКУ (як інші послуги не перелічені у п. 186.2 ПКУ та 186.3 ПКУ) – за місцем реєстрації їх постачальника.

А тому, безпосередньо сума винагороди резидента за придбання авіаквитків для нерезидента є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% (ПН складається не на всю суму депозиту, а лише на суму винагороди). Оскільки нерезидент не є платником ПДВ, то ПН на надані посередницькі послуги складається як на неплатника ПДВ.

Що ж до суми компенсації комісії банку при продажу валюти та інших комісій, пов'язаних з бронюванням квитків, то тут необхідно зважати на оформлення договірних відносин між резидентом та нерезидентом. Якщо договором передбачено компенсацію таких витрат і резидент після придбання авіаквитків здає нерезиденту звіт в якому такі суми включаються до переліку компенсацій в зв’язку з виконанням доручення, то в такому випадку вважаємо, що вони не є об’єктом оподаткування ПДВ (оскільки сплачувались без ПДВ і фактично були понесені в інтересах замовника).

Якщо ж таких договірних умов не передбачено, то вважаємо, що податківці вважатимуть суму таких компенсацій частиною вартості посередницьких послуг і відповідно вимагати включення їх до бази оподаткування ПДВ за ставкою 20% (за виключенням тих сум, що сплачуються агенту продавцю авіаквитків).

Зокрема, аналогічну позицію наводили податківці тут, зазначаючи, що нормами ЦКУ визначено право комісіонера на відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням їм своїх обов'язків за договором комісії. Тобто умовами договору може бути визначено, які саме витрати комісіонера підлягають відшкодуванню комітентом, а які витрати або ризики діяльності, у тому числі пов’язані із зовнішньоекономічною діяльністю, є власними витратами комісіонера.

В зазначеному випадку матимуть місце наступні записи:

Операція

Кореспонденція

Дт

Кт

Отримано «депозит» від нерезидента

312

685

Нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з розміру винагороди

643

641

Перераховано валюту на продаж

334

312

Відображено курсову різницю між курсом на дату надходження валюти та продажу (або на дату балансу):

позитивну

від’ємну

 

 

312

945

 

 

714

312

Перераховано гривні від продажу валюти за ринковим курсом за вирахунком комісії банку

311

334

Відображено курсову різницю між ринковим курсом та курсом НБУ на цю ж дату:

позитивну

від’ємну

 

 

334

942

 

 

711

334

Відображено комісію банку (за умови її компенсації нерезидентом)

685

334

Сплачено іншому резиденту за авіаквитки

377

311

Отримано авіаквитки та передано нерезиденту

685

377

Складено акт наданих послуг на нерезидента на суму власної винагороди;

685

703

Відображено ПДВ у складі доходу

703

643


 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024925
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249015
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433