• Посилання скопійовано

Як постачальнику списати ПДВ, якщо заблоковано РК на зменшення при поверненні коштів?

Заблоковано РК до ПН на повернення зайво перерахованих коштів. Рішенням комісії РК не зареєстрували. Подано скаргу, відповідь аналогічна – відмова в реєстрації. Що буде з податком на прибуток, ПДВ (як його списати з 643 рахунку та в які строки) та як ці дії відображаються в декларації з ПДВ?

ДФСУ в ІПК від 16.08.2018 р. №3558/6/99-99-15-02-02-15/ІПК звертає увагу, що положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суми ПДВ, за якими не отримані податкові накладні від постачальників. Теж саме стосується і сум ПДВ, які залишилися невідкориговваними через відсутність реєстрації РК на зменшення суми ПДВ.

Водночас, податківці зазначили, що для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток має використовувати дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону №996, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Згідно з п. 2 ст. 9 Закону №996, первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати такі обов'язкові реквізити, зокрема:

  • назву документа (форми);
  • дату складання;
  • назву підприємства, від імені якого складено документ;
  • зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Таким чином, витрати підприємства формуються за правилами бухгалтерського обліку на підставі первинних документів. Отримавши передоплату за операцією, яка оподатковується ПДВ, платник ПДВ зробить записи в обліку (цифри умовні):

  • Дт 311 Кт 681 – 12 000 грн – загальна сума оплати, що надійшла;
  • Дт 6432 Кт 641 – 2 000 грн (нараховане податкове зобов’язання з ПДВ – складається і реєструється в ЄРПН податкова накладна).

Тут ми рекомендуємо застосовувати додатковий субрахунок 6432 «Податкові зобов’язання незареєстровані», який би враховував розрив у часі між датою складанням розрахунку коригування і датою його реєстрації покупцем в ЄРПН.

При поверненні передоплати записи будуть такими:

  • Дт 681 Кт 311 – 12 000 грн – загальна сума повернення передоплати покупцю – на дату повернення;
  • Дт 949 Кт 6432 – 2 000 грн – сума ПДВ, яка списується на витрати.

Оскільки підприємство ще має право звернутися до суду з оскарженням рішення податківців, то ми вважаємо, що на дату відмови реєстрації РК за скаргою списувати ПДВ ще зарано. Строк оскарження в судовому порядку рішення контролюючого органу про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН становить 1095 днів із дня отримання такого рішення, якщо до подання позовної заяви платником не проводилася процедура адміністративного оскарження – докладніше про це ми писали тут.

Якщо підприємство протягом цього строку не звернеться до суду, то списати ПДВ можна буде наступного дня після його закінчення. Після списання суми ПДВ залишку на субрахунку 643 не залишається.  На податковий облік податку на прибуток рух коштів на цьому субрахунку не впливає.

Списання ПДВ з субрахунку 643 не призводить до змін податкових зобов’язань з ПДВ, тому в декларації з ПДВ не відображається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202430
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427