• Посилання скопійовано

Повернення коштів: як оформити ПН та РК?

Як оформити ПН та РК при поверненні коштів через тиждень після оплати?

Оформлення ПН на дату отримання коштів

Оскільки отримання коштів (передоплати) є першою податковою подією (див. пп. 187.1 ПКУ), то на цю дату потрібно в загальному порядку скласти ПН і зареєструвати в ЄРПН.

 

Оформлення РК до ПН на дату повернення коштів

За нормами ст. 192 ПКУ, якщо передоплата повертається, то до первісно складеної ПН, зареєстрованої в ЄРПН, потрібно оформити РК.

Про особливості складення РК можна почитати, наприклад, у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Який порядок заповнення табличної частини розрахунку коригування, що складається продавцем у випадках повернення ним суми попередньої оплати (авансу)/повернення йому товарів?».

Якщо передоплата (аванс) повертається повністю, то в табличній частині РК, зокрема, в розділі Б зазначаються:

  • у графі 1.1 – номер за порядком;
  • у графі 1.2 – порядковий номер рядка ПН, який коригується;
  • у графі 2.1 – код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів);
  • у графі 2.2 – «№ з/п групи коригування»;
  • у графі 7 – зі знаком «–» значення графи 6 рядка ПН, що коригується;
  • у графі 8 – значення графи 7 рядка ПН, що коригується. При цьому знак «–» у цій графі не вказується;
  • графи 9 – 10 не заповнюються;
  • у графі 13 зі знаком «–» зазначається значення графи 10 рядка ПН, що коригується;
  • у графі 14 – сума ПДВ з графи 11 ПН зі знаком «–»;
  • значення граф 3-6, 11, 12, 15 відповідає значенню відповідно граф 2-5, 8, 9, 12 рядка ПН, що коригується.

Залежно від того, як оподатковувалась ПДВ операція, що коригується (за основною ставкою, ставками 14% 7%, 0%, чи звільнялася від оподаткування ПДВ), продавцем заповнюється відповідна графа розділу А РК.

 

Висновок

З наведеного випливає, що якщо платник отримав передоплату, а потім повернув її, причому до моменту повернення ПН не складалася, йому доведеться скласти в загальному порядку як ПН, зареєструвавши в ЄРПН, так і РК, зареєструвавши його також в ЄРПН.

Якщо такі операції здійснені в одному місяці, РК обнулить дані ПН і сума цих операцій ніяк не вплине на показники декларації з ПДВ. Але ж для такого випадку ПКУ не передбачає звільнення від складання ПН і РК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242411
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207