• Посилання скопійовано

Касовий метод визначення ПДВ для будівельних робіт

Яким чином можна за даними обліку підприємства дізнатися, що воно застосовувало касовий метод визначення ПДВ для будівельних робіт?

Суть касового методу для будівельних робіт

У пп. 187.1 ПКУ написали, що за операціями з виконання підрядних будівельних робіт підрядники та субпідрядники можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ.

Касовий метод – це визначення ПЗ за датою отримання компенсації за продані товари, послуги, і визначення ПК за датою здійснення компенсації за придбані товари, послуги.

Тобто, якщо підприємство виконує підрядні чи субпідрядні будівельні роботи, воно може застосовувати касовий метод стосовно таких робіт.

Може, але не зобов’язано. Якщо буде обрано касовий метод для будівельних робіт, то для всіх інших операцій застосовуватиметься загальний метод податкового обліку – визначення ПЗ і ПК за правилом першої події. 

Якщо підприємство обрало касовий метод, яким чином воно має це задокументувати і як про це повідомити податкову?

Консультацію з цього питання читаємо у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.06, ЗІР: «Яким чином платник ПДВ (підрядник та субпідрядник) може зробити вибір/відмову про застосування касового методу визначення податкових зобов’язань за операціями з виконання підрядних будівельних робіт?».

Податкова відповідає, що подання до податкової якихось заяв чи повідомлень чинне законодавство не передбачає.

Але зі звітного періоду, в якому платник почав використовувати касовий метод, він має проставляти відмітку у відповідному полі в кінці декларації. Тобто, таку відмітку слід проставляти у всіх деклараціях періоду, коли застосовується касовий метод.

Далі податкова пише, що про застосування касового методу платник зазначає в розпорядчому документі про облікову політику.

Якщо платник податку бажає відмовитись від застосування касового методу податкового обліку, то така відмова здійснюється з початку року шляхом внесення відповідних змін до облікової політики підприємства.

Окрім того, якщо підприємство придбаває товари, послуги, при постачанні яких застосовуються одночасно касовий метод визначення ПЗ і ПК та загальні правила визначення ПЗ і ПК, воно має здійснювати розподіл ПК за такими придбаними товарами. Розподіл здійснюється в таблиці 4 додатку 7 до декларації з ПДВ (див. п. 16 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість).

 

Яким чином можна за даними обліку підприємства дізнатися, що воно застосовувало касовий метод визначення ПДВ для будівельних робіт?

Найперше – подивитися декларацію з ПДВ, яка має містити відмітку про застосування касового методу та заповнену таблицю 4 додатку 7, якщо підприємство здійснювало операції, за одними з яких застосовувався касовий метод, а за іншими загальні правила визначення ПЗ і ПК. 

Далі – подивитися зареєстровані ПН та дати їх складання. Звірити дати з датами відповідних актів, якими оформляється передача-приймання виконаних підрядних будівельних робіт, та з датами оплат за такими роботами. 

Тобто, можна скласти реєстр ПН і щодо кожної зробити звірку за датами.

В бухгалтерському обліку ПДВ за такими ПН мають відображатися проведенням: Дт 643 Кт 641.

Аналогічно можна скласти реєстр ПН на придбання товарів, послуг. Звірити дату складання таких ПН, дату оплату товарів, послуг, на які виписані ПН та дату відображення ПК за ними. В бухгалтерському обліку ПК мають відображати проведенням: Дт 641 Кт 644.

Окремо скласти реєстр ПН на придбання товарів, послуг, при постачанні яких застосовуються одночасно касовий метод визначення ПЗ і ПК та загальні правила визначення ПЗ і ПК. Звірити дати оплати, відображення ПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219