• Посилання скопійовано

Повернення переплати з ПДВ після подання УР до Декларації

Юрособа подала уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ внаслідок чого було зменшено суму до сплати і в інтегрованій картці виникла переплата з ПДВ. Як можна повернути таку переплату або врахувати її у оплату зобов’язань з ПДВ у наступних періодах?

Як роз’яснювали податківці у листі від 12.01.2016 р. №344/6/99-99-19-03-02-15, кошти, які обліковуються як переплата на інтегрованій картці платника податків, не зможуть бути автоматично використані для погашення податкових зобов’язань зі сплати в СЕА ПДВ. Вся справа в тому, що згідно з пп. 200-1.5 ПКУ і п. 19 Порядку №569, платник ПДВ до настання граничних строків сплати зобов’язань за поточною декларацією повинен забезпечити наявність коштів на електронному рахунку в сумі ПЗ, яка відображена у декларації. Отже, автоматичного врахування суми переплати в інтегрованій картці до рахунку ПЗ наступних декларацій не відбувається.

Надміру сплачені грошові зобов'язання – це суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату (пп. 14.1.115 ПКУ). Тобто, не зважаючи на те, внаслідок чого виникла переплата у інтегрованій картці платника податку (або внаслідок подання УР або внаслідок помилкової оплати) такі суми є надміру сплаченими грошовими коштами і можуть бути повернуті на підставі ст. 43 ПКУ.

Проте, що надміру сплачені до бюджету суми ПДВ (в тому числі і та, що виникла внаслідок подання УР), можуть бути повернуті платнику податку за його заявою у порядку, визначеному ст. 43 ПКУ. Зверніть увагу, що згідно з пп. 43.4-1 ПКУ у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника податку в системі електронного адміністрування ПДВ у порядку, визначеному пп. 200-1.5 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ! Перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку може відбуватись виключно у разі відсутності електронного рахунку адміністрування ПДВ на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань (або на момент фактичного повернення коштів) з ПДВ.

При цьому, як зазначали податківці, в такому випадку сума таких повернених коштів не вплине на збільшення реєстраційного ліміту, оскільки показник ∑ПопРах збільшується лише у разі внесення коштів виключно з рахунків платників податку (а в даному випадку повернення буде відбуватися з бюджету).

Для повернення коштів на електронний рахунок треба подати заяву в довільній формі. За загальним правилом, не пізніше, ніж через 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником заяви податківці повинні подати висновок Держказначейству про зарахування відповідної суми коштів на електронний ПДВ-рахунок (пп. 43.5 ПКУ).

Таким чином, те, що переплата з ПДВ виникла внаслідок подання УР не означає, що ці кошти раніше не були списані з рахунку електронного адміністрування ПДВ цього платника, а отже, вони підлягають поверненню за відповідною заявою у загальному порядку на його електронний рахунок.

Крім того, підприємство має право відповідно до пп. 200-1.5 ПКУ повернути кошти з електронного рахунку платника у СЕА ПДВ кошти вже на поточний рахунок платника ПДВ за заявою. Така заява подається за встановленою формою, у складі податкової звітності з ПДВ (додаток 4), у розмірі суми коштів, яка перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов’язань у цій декларації та суми податкового боргу з податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024927
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249075
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434