• Посилання скопійовано

ПН на неплатника складено неправильною датою: як виправлення цього вплине на ліміт реєстрації ПН?

Підприємство склало податкову накладну на неплатника ПДВ датою першої події - відвантаження товару, а потрібно було скласти за касовим методом. Як зміниться реєстраційний ліміт для податкових накладних, якщо підприємство складе розрахунок коригування до зареєстрованих в липні-серпні податкових накладних та складе нову правильну податкову накладну?

Реєстрація від’ємних РК до ПН на неплатника ПДВ

Коригування ПН (з різних причин), коли однією зі сторін виступає неплатник ПДВ, має свої особливості і регулюється спеціальними нормами «коригувальної» статті 192 ПКУ, які викладені в другому абзаці п. 192.2:

  • зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Ця норма у випадках, коли покупець не є платником ПДВ, дозволяє проводити коригування податкових зобов’язань (ПЗ) тільки в разі повернення у власність постачальника раніше поставлених товарів з наданням останнім покупцеві повної грошової компенсації їх вартості. Згідно з буквальним прочитанням п. 192.2 ПКУ  відкоригувати свої ПЗ постачальник зможе тільки при виконанні відразу обох згаданих умов — тобто поки і повернення, і компенсацію сторони не здійснять, коригування не допускається.

З метою недопущення помилок при складанні ПН та уникнення непорозумінь при обрахунку у системі електронного адміністрування ПДВ суми перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником ПДВ у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ), доцільно реєстрацію РК на зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг здійснювати з урахуванням термінів, визначених п. 201.10 ПКУ.

Реєстрацію ПН та/або РК у ЄРПН необхідно здійснювати з урахуванням граничних строків, а саме:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  •  для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для зведених ПН та/або РК до таких зведених ПН, складених за операціями, визначеними п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;
  • для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК отримувачем (покупцем) (п. 201.10 ПКУ).

Звертаємо увагу, що складення РК на зменшення податкових зобов’язань до ПН, складеної та зареєстрованої постачальником товарів/послуг на неплатника ПДВ, та подання для реєстрації в ЄРПН у строк, що перевищує 14 к.д. з дня складення податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН без порушення граничних строків реєстрації є критерієм ризиковості операції з метою блокування реєстрації такого РК (див. п. 6 Додатку 3  до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних № 1165.

 

Розрахунок коригування та його вплив на реєстраційний ліміт

Реєструючи податкову накладну в ЄРПН, платник ПДВ використовує свій реєстраційний ліміт (суму ПДВ, на яку він має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні та розрахунки коригування, обчислену за формулою, що міститься в п. 200-1.3 ПКУ).

У продавця «зменшуючі» РК можуть красти (зменшувати) ліміт, якщо випадково їх показати в декларації не того періоду. Адже продавець зобов’язаний провести зменшення ПЗ суворо у «своєму» періоді — залежно від реєстрації мінусового РК: при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК, при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК (БЗ 101.23, лист ДФСУ від 12.02.2018 р. № 952/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Здавалося б, задля відновлення реєстраційної суми достатньо зареєструвати «сторнуючий» розрахунок коригування до зайвої податкової накладної (тобто вивести показники такої податкової накладної в нуль). І дійсно, якщо зайва податкова накладна та «сторнуючий» розрахунок коригування до неї складені в одному звітному періоді та вчасно зареєстровані, то ліміт повернеться. А ось коли такий розрахунок коригування буде складений в іншому звітному періоді або потрапить до ЄРПН із порушенням строків реєстрації, то збалансуватися реєстраційному ліміту завадить показник суми перевищення.

Сума перевищення — це загальна сума перевищення податкових зобов’язань, указаних платником у поданих деклараціях із ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою ПДВ, що міститься у зареєстрованих у ЄРПН платником податкових накладних (розрахунках коригування).

Якщо розрахунок коригування складено у зв’язку із зменшенням суми компенсації вартості товарів/послуг, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, в якому його складено. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то постачальник має право зменшити податкові зобов’язання у податковій декларації з ПДВ того звітного періоду, в якому його зареєстровано в ЄРПН.

Якщо ж розрахунок коригування складено у зв’язку із збільшенням суми компенсації вартості товарів/послуг, то постачальник зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування

В нашому випадку РК буде зареєстрована в іншому періоді, ніж ПН, тому виникнення ∑Перевищення не уникнути.

 

Висновки:

  1. Скласти РК на зменшення ПЗ з ПДВ для коригування ПН на неплатника можна лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості.
  2. У системі електронного адміністрування РК проводяться у періоді, у якому він складений. Якщо РК подано на реєстрацію із запізненням, тоді у періоді подання на реєстрацію. Показник ∑Перевищ розраховується ДФС автоматично після прийняття звітності від платника ПДВ.

Після реєстрації РК в ЄРПН в СЕА ПДВ автоматично відбувається перерахунок показника ∑Перевищ за звітний період, в якому було складено такий РК, та розрахункової суми ∑Накл з урахуванням сум ПДВ, зазначених у таких ПН та/або РК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242831
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211