• Посилання скопійовано

ПДВ при виплаті частки в СК основними засобами

Підприємство на загальній системі оподаткування, неплатник ПДВ. Засновник виходить із складу учасників, йому виплачують його частку ОЗ, сума яких більше 1 млн грн. Чи потрібно підприємству реєструватися платником ПДВ?

Відповідно до п. 181.1 ПКУ у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням.

У цьому разі відповідно до п. 183.2 ПКУ реєстраційна заява має бути подана не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто наведеного вище обсягу оподатковуваних операцій - 1 млн. грн.

Наприклад, якщо підприємство 07.10.2020 р. передасть засновнику ОЗ, сума яких більше 1 млн. грн., очевидно, настануть наслідки, наведені в п. 181.1 ПКУ. Тобто, підприємство повинне буде зареєструватися платником ПДВ. Заяву про реєстрацію воно має подати не пізніше 10.11.2020 р. 

Реєстрація відбувається протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви до податкової (п. 183.9 ПКУ).

Починаючи з дати реєстрації платник податку вже зобов’язаний складати і реєструвати в ЄРПН податкові накладні, має право показувати податковий кредит, зобов’язаний подавати декларацію з ПДВ.

Таким чином, на дату передачі ОЗ підприємство ще не є платником ПДВ, а тому передача таких ОЗ здійснюється без нарахування ПДВ. Проте далі підприємство має стати платником ПДВ. Особливості реєстрації ми описали.

Тут постає також питання: як відображати в обліку передачу ОЗ в рахунок повернення частки в СК?

Передачу ОЗ в рахунок повернення частки слід розглядати, як звичайний продаж майна – як в бухгалтерському, так і в податковому обліку. Тому що право власності на майно (ОЗ) переходить від підприємства іншій особі – засновнику. А відповідно до ч. 1 ст. 655 ЦКУ за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Щоправда, в нашій ситуації замість сплати певної грошової суми здійснюється зарахування зобов’язання за переданими ОЗ із зобов’язанням за поверненням частки.

ОЗ, які передають засновнику, спершу переводять до складу необоротних активів, утримуваних для продажу:

  • Дт 286 Кт 10 – на залишкову вартість;
  • Дт 13 Кт 10 – на суму нарахованого зносу.

Передачу ОЗ відображають наступними записами:

  • Дт 377 Кт 712 – на суму передачі (суму, на яку зменшився СК на яку існує зобов’язання стосовно повернення внеску);
  • Дт 712 Кт 791 - дохід від продажу віднесено на фінансові результати;
  • Дт 943 Кт 286 - списана собівартість переданих ОЗ;
  • Дт 791 Кт 943 - собівартість реалізації віднесено на фінансові результати;
  • Дт 672 Кт 377 - зараховані зобов’язання за переданими ОЗ і зобов’язаннями за виплатою частки.

В податковому обліку податку на прибуток, повторимося, передача ОЗ розглядається як звичайна операція продажу. Прибуток чи збиток від продажу змінює фінансовий результат до оподаткування, який є основою для формування об’єкта оподаткування податком на прибуток відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ. Причому якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, в даному разі застосовуються амортизаційні різниці, передбачені ст. 138 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427