• Посилання скопійовано

Зразки товарів від нерезидента на безоплатній основі: які наслідки?

ТОВ на загальній системі (річний платник податку на прибуток та платник ПДВ) отримав від нерезидента безоплатно зразки товарів за двома ВМД (графи 20, 28 не заповнені, графа 24 – характер угоди 039). Як відображається дана операція в обліку та яке оподаткування?

 Відображення операцій з безоплатного імпорту в бухгалтерському обліку

Те, як відображатимуться безоплатно отримані зразки товарів в бухобліку одержувача, залежить від напрямку їх подальшого використання і характеристик таких зразків. Наприклад, якщо такі зразки одержувач передбачає безоплатно роздавати покупцям для ознайомлення з товаром, то такі зразки відповідають за своїми ознаками запасам (незважаючи на їх справедливу вартість та можливий термін використання). 

Нагадаємо, що п. 4 П(С)БО 9 встановлено, що запаси – це активи, які:

  • утримуються  для  подальшого продажу (розподілу, передачі) за умов  звичайної  господарської діяльності;
  • перебувають у  процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;
  • утримуються для  споживання  під  час  виробництва продукції, виконання  робіт   та   надання   послуг,   а   також   управління підприємством/установою.

За п. 5 П(С)БО 9 запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство/установа отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена.

Якщо безоплатно отримані імпортні товари відповідають цим вимогам, то вони мають відображатися на балансі підприємства як запаси. 

При цьому слід брати до уваги п. 12 П(С)БО 9 щодо визначення первісної вартості безоплатно отриманих товарів. У такому випадку первісною вартістю запасів,  одержаних  підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9. З цього випливає, що:

- комісія, створена на підприємстві за розпорядженням (наказом) керівника встановить справедливу вартість безоплатно отриманих товарів. Згідно із п. 4 П(С)БО 19,  справедлива  вартість – це сума, за якою можна продати актив за  звичайних  умов на певну дату. Отже, по суті, це ринкова ціна, яка склалася на момент переходу права власності на безоплатно отримані товари; 

- в розрахунок вартості запасів, отриманих безкоштовно внаслідок імпорту, також буде включатися і сума ввізного мита. 

У бухгалтерському обліку безоплатно отримані імпортовані зразки будуть відображені в такий спосіб:

  • Д-т 28 К-т 718 - безоплатно отримані зразки товарів за справедливою вартістю;
  • Д-т 377 К-т 311 - сплачено мито на єдиний казначейський рахунок митниці;
  • Д-т 28 К-т 377 - збільшена вартість товарів на суму сплаченого мита.
  • Д-т 377 К-т 311 - сплачено ПДВ на єдиний казначейський рахунок митниці;
  • Д-т 641 К-т 377 - віднесено до складу податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у митній декларації.

Податковий облік

Згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

У цілях визначення об’єкта оподаткування передбачено коригування фінрезультату на податкові різниці: шляхом його збільшення – з одночасним зменшенням збитків та/або збільшенням прибутку у фінрезультаті; шляхом його зменшення – з одночасним збільшенням збитку та/або зменшенням прибутку.

Коригувати фінрезультат на податкові різниці зобов’язані не всі платники податку на прибуток, а лише ті, у кого дохід, визначений за даними бухобліку, за останній рік перевищує 40 млн грн. Нагадаємо, що з 23 травня 2020 р. річний дохід для обов'язкового застосування податкових різниць становить 40 млн грн. Про те, як його застосовувати, ми писали у цій новині.

Нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на дохід від безоплатно отриманих товарів для проведення досліджень, нарахованих митних платежів та послуг брокера. Таким чином, зазначені операції відображаються при формуванні фінансового результату згідно з правилами бухгалтерського обліку.

 

Як формується ПК з ПДВ при розмитненні безоплатно отриманих зразків від нерезидента?

ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п. 201.12 ПКУ).

При цьому платник ПДВ зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені п. 201.10 ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ПКУ). Це буде актуальним лише в тому випадку, якщо отримані зразки не будуть використані в господарській діяльності імпортера.

Таким чином, ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

Висновки:

  1. Отримані від нерезидента безоплатні зразки товарів, як правило, обліковуються у складі запасів.
  2. При оприбутковуванні безоплатних зразків підприємству доведеться показати дохід (Дт 209, 28 — Кт 718 «Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів»).
  3. Заплативши на митниці ПДВ за безоплатно ввезений товар, платник має право врахувати його суму у складі податкового кредиту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Новікова Марія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024900
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248815
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432