• Посилання скопійовано

Які оди УКТ ЗЕД в ПН з 03.07.2020 року

Підприємство придбало товар після 03.07.2020 р., отримавши від постачальника ПН, де вказано коди УКТ ЗЕД (версії 2012 року). Підприємство продає цей товар. Які коди воно має вказати в ПН: УКТ ЗЕД версії 2012 року чи 2017 року?

З 03.07.2020 р. набрав чинності Закон України від 04.06.2020 № 674-ІХ «Про Митний тариф України», яким запроваджено так званий УКТЗЕД версії 2017 року. Натомість визнано таким, що втратив чинність, Закон України від 19.09.2013 р. № 584-VII «Про Митний тариф України», яким запроваджувався УКТЗЕД версії 2012 року.

Поряд з цим Законом № 674-ІХ не встановлено якісь перехідні положення стосовно можливості застосовувати УКТЗЕД версії 2012 року в якихось операціях після 03.07.2020 р.

Окрім того, Наказом Держмитслужби від 01.07.2020 р. № 234 затверджено Перехідні таблиці від УКТЗЕД версії 2012 р. до УКТЗЕД версії 2017 р.

Відповідно до пп. «і» п. 201.1 ПКУ у ПН обов’язково має зазначатися код товару згідно з УКТЗЕД.

З наведеного випливає, що у повній відповідності з наведеними вище нормами, в ПН, які складаються починаючи з 03.07.2020 р., повинні зазначатися вже нові коди УКТЗЕД версії 2017 р. Адже попередня версія УКТЗЕД вже не є чинною. Причому якщо підприємство придбало товари до 03.07.2020 р. і товари обліковуються із старими кодами, то при їх подальшому постачанні потрібно вказувати вже нові коди УКТЗЕД версії 2017 р. Технічно перевести коди із старої на нову версію просто – досить подивитися Перехідні таблиці.

Але, на жаль, податкова навела свою версію застосування кодів УКТЗЕД в перехідний період. Чому «на жаль»?

Тому що свою версію податкова наводить без нормативного обгрунтування, без посилання на нормативні документи. Окрім того, свою версію податкова наводить всього-на-всього в інформаційному повідомленні на своєму сайті, яке не має сили закону. Тобто, навіть в суді на таке повідомлення навряд чи можна буде послатися, як на аргумент.

Консультацію податкової дивіться за посиланням тут: https://officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/428592.html

Рекомендації податкової такі.

Перша ситуація.

У разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України до 02.07.2020 (включно), у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б ПН зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року), що був вказаний у МД, оформленій при його ввезенні на митну територію України або у ПН, отриманій від постачальника при придбанні такого товару.

Друга ситуація.

У разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України, починаючи з 03.07.2020, у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б ПН зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року).

Третя ситуація.

У разі здійснення операції з постачання одночасно товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України як до 02.07.2020 (включно), так і починаючи з 03.07.2020, а саме з однаковим найменуванням, але з різними кодами згідно з УКТ ЗЕД, у розділі Б ПН заповнюються два окремі рядки, зокрема у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) яких зазначається:

• в одному - код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року), придбаного/ввезеного до 02.07.2020 (включно);

• в другому - код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року), придбаного/ввезеного, починаючи з 03.07.2020.

Таку саму відповідь читаємо на питання в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Який код УКТ ЗЕД зазначається в графі 3.1 податкової накладної по товарам, які були ввезені на митну територію України (як до, так і після 03.07.2020) якщо на момент здійснення операції з постачання товару змінився код товару згідно з УКТ ЗЕД у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про Митний тариф України»?».

Щоправда, в цій останній консультації розглядається тільки ситуація з імпортованими товарами.

З огляду на наведені консультації податкової, якщо підприємство платник ПДВ придбав товар після 03.07.2020 р., в якому вказано код УКТЗЕД версії 2012 року, то при подальшій поставці цього товару потрібно вказувати код УКТЗЕД версії 2017 року.

Чи варто довіряти наведеним консультаціям податкової?

Ми вище вже сказали, що, по-перше, такі консультації не містять посилання на норми чинного законодавства. Тобто, вони не обгрунтовані.

По-друге, ці консультації інформаційного характеру, вони не мають сили нормативного документа, а тому, приміром, в суді вони не будуть доказом.

Разом з тим на практиці, скоріше за все, податкова керуватиметься саме цими консультаціями. 

Тому для уникнення непорозумінь радимо всім платникам, у яких будуть перехідні операції, отримувати індивідуальні податкові консультації.

До речі, в консультації податкової на сайті наведено також порядок виправлення помилок в перехідних операціях. Податкова пише, що якщо, починаючи з 03.07.2020, відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, то у графі 4.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б РК до ПН, що була попередньо складена за операцією з постачання таких товарів, платнику ПДВ (постачальнику) слід зазначити код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року), вказаний у ПН, що коригується. 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202415
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242401
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202418
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024207