• Посилання скопійовано

Передача товару виділеному підприємству: чи буде право на ПК у основного підприємства?

Юрособа придбала та оплатила товар (суму ПДВ не було включено до ПК). Після цього відбулася реорганізація шляхом виділення даного товару на інше підприємство. Чи зберігається за юрособою право на включення ПДВ до ПК за фактом придбання такого товару? Чи можна включити суму ПДВ до Декларації за поточний період протягом 1095 днів?

За загальним правилом відповідно до пп. «а» пп. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг.

При цьому, у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування (пп. 198.6 ПКУ).

Своєю чергою, податківці у ІПК від 11.06.2019 р. № 2676/6/99-99-12-02-01-15/ІПК роз’яснювали, що операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.7 ПКУ). При цьому на такі операції не поширюється обов’язок з нарахування податкових зобов’язань з ПДВ, передбачених пп. 198.5 та ст. 199 ПКУ. Крім того, на операції з реорганізації шляхом злиття не поширюються вимоги пп. 184.7 ПКУ щодо визначення податкових зобов’язань.

Отже, право на ПК при придбанні товарів закріплюється саме за тим суб’єктом господарювання, який здійснює придбання товару і не передається правонаступнику.

Правонаступник (виділене підприємство) може мати лише право не включення суми від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного періоду при виконанні умов передбачених пп. 198.7 ПКУ (тобто спочатку особа, яка здійснила придбання товару включає суму ПДВ до податкового кредиту, а потім після виділу частина від’ємного значення може бути передана виділеному підприємству).

За пп. 198.7 ПКУ сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується шляхом поділу, виділення, - підлягає перенесенню до складу податкового кредиту правонаступника пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом у наступному періоді після підписання розподільчого балансу відповідно до законодавства.

Таке перенесення здійснюється в разі, якщо сума від’ємного значення, що підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду платника, що реорганізується, підтверджена документальною перевіркою контролюючого органу.

Таким чином, не зважаючи на те, що товар, який було придбано передається виділеному підприємству, юридична особа, що безпосередньо здійснила придбання такого товару має право на включення суми податку до свого податкового кредиту як у поточній декларації з ПДВ (протягом 1095 днів), так і шляхом подання уточнюючого розрахунку до Декларації, в якій виникло право на ПК. Водночас, підстав для коригування суми такого ПК (шляхом нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ) у такого платника податку в зв’язку з передачею цього товару виділеному підприємству не виникає.

Однак, зверніть увагу, що при поданні уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань за такою податковою декларацією протягом 1095 днів з дня подання уточнюючого розрахунку (пп. 102.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування вартості втраченої посилки: які ПДВ-наслідки?
    Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки відправляються через АТ «Укрпошта» на умовах післяплати. Є частина посилок, які в процесі транспортування/зберігання на Укрпошті втрачаються і згідно з актом АТ «Укрпошта» відшкодовується вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування втраченого товару Укрпоштою?
    Сьогодні 10:103
  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024348
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202433
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9591