• Посилання скопійовано

«Послуга» чи «грн» у ПН: як правильно?

Контрагенти при виписуванні ПН на послуги при попередніх оплатах, проведених кількома платежами в рахунок одного виду послуг, в графі 4 вказують "грн", а хтось "послуга", а в графі 6 або "1" або "дробні" частки. Як правильно заповнити податкову накладну на послуги?

  1. В рахунку, акті і ПН має бути одна одиниця виміру

Саме так, вважаємо, що в усіх документах має бути одна одиниця виміру. Пояснимо.

Що стосується різного зазначення одиниць у ПН та первинних документів, слід врахувати таке. Згідно з пп. 3 п. 16 Порядку заповнення ПН, затверджене наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 у разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах.

Більше того, хоча ПКУ прямо не вимагає співставності всіх даних за ПН та первинними документами, але він містить загальну норму, за якою для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат й інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Одним із документів податкового обліку є ПН, у якій платники ПДВ відображають суми нарахованого податку. При заповненні ПН постачальнику необхідно орієнтуватися на дані, які містяться в договорі та первинних документах: накладних, рахунках-фактурах, актах виконаних робіт (наданих послуг). Про це говорять і податківці у своїх роз’ясненнях (ІПК від 27.11.2019 р. № 1568/6/99-00-07-03-02-15/ІПК, від 30.01.19 р. № 335/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 13.06.17 р. № 612/ІПК/28-10-01-03-11, підкатегорія 101.16 ресурсу «ЗІР»[1], регіональні податківці тут http://dp.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/71574.html, а ми зазначали тут https://news.dtkt.ua/accounting/common/42805). Також ДФС акцентує увагу на тому, що якщо помилка в ПН не дозволяє ідентифікувати операцію постачання, така накладна буде визнана недійсною навіть за умови її реєстрації в ЄРПН.

Податківці завжди в цьому випадку люблять посилатися на п. 44.1 ПКУ – що вони роблять у ІПК та в ЗІР. Тому, якщо підприємство бажає уникнути зайвих претензій від фіскалів, то краще, щоб у ПН була вказана та одиниця виміру, яка фігурує в первинному документі та у договорі, адже первинний документ складається на основі договору.

Ризики невідповідності. Одиниця виміру не належить до обов’язкових реквізитів податкової накладної згідно з п. 201.1 ПКУ, тому з однієї сторони можна вважати, що податкова накладна, у якій вказана неправильна одиниця виміру, не вважається заповненою з порушенням. Втім, від одиниці виміру може безпосередньо залежати інший, уже обов’язковий, реквізит податкової накладної — «Кількість (об’єм, обсяг)» (гр. 6). А за помилки у ньому податківці можуть наполягати на відсутність ідентифікації госпоперації з постачання, а тому така накладна може бути визнана недійсною навіть за умови її реєстрації в ЄРПН. Адже дані первинного документа, яким оформлена операція постачання, не відповідають даним ПН.

Тому, підсумуємо, вважаємо, що ДФС може наполягати на тому, що в ПН допущено помилку, яка не дозволяє ідентифікувати операцію постачання і, значить, позбавляє покупця (замовника) права на податковий кредит. Крім цього, не виключаємо, що фіскально налаштовані перевіряючі взагалі можуть висувати претензій й до самого постачальника послуг, а саме відсутність ПН для нарахування податкових зобов’язань за первинним документом (адже дані первинного документа та ПН не відповідають один одному), й відповідно говорити про штраф за несвоєчасну реєстрації «правильної» ПН.

 

2. Яка одиниця виміру повинна бути в документах на виконання ремонтних робіт, "послуга" або "гривня"? Як в такому випадку вказувати кількість і ціну таких робіт?

 

Тут в принципі остаточно ситуація не урегульована: не заборонено використовувати й «послуга» й «грн». Головне, як ми вище вказали, аби в ПН одиниця виміру відповідала одиниці виміру із первинного документа. А первинний документ складається із умов договору.

Якщо питання виникає й при одиниці виміру в цілому у самому її розумінні, наприклад, якщо її вимірити не можливо в інших одиницях[1], то ми вважаємо, що краще все-таки застосовувати одиницю виміру – «послуга».

На сьогодні Порядок № 1307 не передбачає такої одиниці виміру в ПН, як «послуга». Немає її й у КСПОВО. Втім, при орендних операціях, а саме, відшкодування орендарем послуг, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням орендованого майна самі фіскали пропонують зазначати в гр. 4 «послуга» (категорія 101.17 ресурсу «ЗІР»[2]).

А ось щодо використання одиниці «грн», то в пп.3 п.16 Порядку № 1307 чітко прописано, що саме у зведених компенсуючих ПН (згідно з п. 198.5 і ст. 199 ПКУ) слід наводити тільки позначення «грн».

Вважаємо, що як раз проблема у застосуванні одиниці виміру як «грн» виникають при зазначені гр.6 – кількість й гр. 7 – ціна. Адже одиниця виміру «грн» навряд чи може мати дробове значення, якщо наприклад, оплата надійшла частково. Детальніше про це ми писали тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdv/33580

Щоправда, маємо зазначити, що колись ще у 2017 році регіональні податківці на своєму веб-сайті розміщували консультацію для будівельних робіт. Так тут http://dp.sfs.gov.ua/baner/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/72008.html  вони роз’яснювали: якщо у формах № КБ-2 та № КБ-3 одиниця виміру товарів/послуг зазначена як «грн»/«тис. грн» (як бачимо податківці знову таки звертається до первинних документів), то відповідно й в ПН одиниця виміру гривня.

Підсумуємо: Таким чином, одиниця виміру у ПН має відповідати одиниці виміру із первинного документа, який складено, виходячи із умов договору. Не заборонено використовувати ні одиницю «послуга», ні одиницю «грн». Втім, якщо говорити в цілому у розумінні сутності одиниці виміру, то, вважаємо, що логічніше використовувати одиницю виміру «послуга». У такому разі у гр. 4 зазначається «послуга», графа 5 не заповнюється. Що стосується гр. 6, то  у разі складання податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1». У разі складання податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, зазначеного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 зазначається число «0,5».

Що стосується гр.7, то у «послуги» ціна дорівнює сумі операції.

Втім, не виключаємо можливість використання одиниці вибору «грн» з огляду на роз’яснення податківців щодо будівельних послуг, щоправда, в яких із самих первинних документів слідкує, зо одиниця виміру є гривня.



[1] Наприклад, якщо згідно з договором ціна за перевезення встановлена з розрахунку 60 грн / км (в т. Ч. ПДВ - 10 грн.). Також в акті наданих послуг зазначено, що відстань від пункту завантаження до пункту розвантаження - 1 000 км. Відповідно, вартість послуги перевезення склала 60 000 грн. (1 000 км х 60 грн.). При оформленні ПН в графі 4 не може бути вказано одиниця виміру «послуга», а в графі 6 (кількість, обсяг) - 1. Тут одиниця виміру «км».

[2] Які графи податкової накладної заповнюються у разі компенсації орендарем вартості комунальних послуг, електроенергії, прибирання і т.п? – «При складанні податкової накладної за операціями з відшкодування орендарем орендодавцю вартості послуг, пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), у графі 2 податкової накладної зазначається «Послуги з оренди», у графі 3.3 зазначається код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі – ДКПП), у графі 4 зазначається «послуга»».

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024803
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202426
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248345
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428