• Посилання скопійовано

Чи виникає податковий кредит, якщо власна продукція реалізовуватиметься без ПДВ, а інші товари з ПДВ?

Підприємство планує отримати дозвіл на користування пільгами згідно з п. 197.6 ПКУ, оскільки відповідає всім вказаним в ньому критеріям та буде звільнене від оподаткування операцій з постачання безпосереднього виготовлених підприємством товарів. При цьому підприємство реалізовуватиме й покупні товари, на які дія пільги не поширюється. Чи виникає у підприємства податковий кредит, якщо власна продукція реалізовуватиметься без ПДВ, а інші товари з ПДВ?

Відповідно до абз. 2 п. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи придбані або виготовлені товари, послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

При цьому положення пп. «б» п. 198.5 ПКУ зобов'язують платника податку нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну (далі – ПН) за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі якщо вони призначаються для їх використання в операціях, звільнених від оподаткування, зокрема відповідно до ст. 197 ПКУ.

У разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену ПН в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (п. 199.1 ПКУ).

Такими товарами та послугами є витрати, з яких формуються адміністративні витрати.

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПКУ).

В п. 199.3 ПКУ зазначено, що платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку у поточному календарному році розраховують частку використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

 

Щодо особливостей складання зведених ПН

Згідно з п. 11 Порядку №1307 при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до пунктів 198.5 та 199.1 ПКУ платник податку складає окремі зведені ПН за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування. 

Такі зведені ПН складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду із зазначенням:

 у графі «Зведена податкова накладна» коду ознаки:

  • 1 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • 2 – у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 199.1 ПКУ,
  • у графі «Отримувач (покупець)» – власного найменування (П.І.Б.);
  • у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000»;
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється;
  • у верхній лівій частині зазначається тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307 (09 – Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ).

Крім того, до графи 2 розділу Б «Опис (номенклатура) товарів/послуг постачальника (продавця)» зведених ПН заносяться дати складання та порядкові номери ПН, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов'язання відповідно до пунктів 198.5 та 199.1 ПКУ (пп. 1 п. 16 Порядку №1307).

 

Щодо відображення в Декларації з ПДВ

Сума податкового зобов'язання, нарахована протягом звітного періоду за зведеними ПН та коригування за операціями, що оподатковуються за основною ставкою та наведеними в пунктах 198.5 та 199.1 ПКУ вказується у рядку 4.1 Декларації з ПДВ (абз. 1 пп. 5 п. 3 розд. V Порядку № 21.

До показників цього рядку переноситься сума:

  • з табл. 1 «Коригування податкових зобов'язань згідно зі статтею 192 та пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу» Розрахунку коригування сум податку на додану вартість (Д1) щодо коригування податкових зобов'язань згідно з п. 199.1 ПКУ за умовним ІПН «600000000000» за операціями відповідно до п. 199.1 ПКУ у зв'язку з перерахунком частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій;
  • з рядка 2 табл. 1 «Розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних/неоподатковуваних операціях» Розрахунку (перерахунку) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д7) щодо розрахунку відповідно до п. 199.3 ПКУ за перший звітний податковий період, у якому задекларовані такі операції.

Отже, визначення розміру частки відповідно до пунктів 199.1-199-3 ПКУ необхідно починати саме із заповнення ряд. 2 табл. 1 Додатку Д7. Далі розмір частки використання товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (графа 7 ряд. 2 табл. 1 Додатку Д7) застосовується для складання зведених ПН.

Також читайте:

Нарахування «технічних» податкових зобов'язань з ПДВ, якщо товари придбані без ПДВ/з ПДВ https://consulting.dtkt.ua/taxation/pdv/7469

Бухоблік сум донарахованого ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ https://consulting.dtkt.ua/accounting/individual-transactions/9932

Несвоєчасна реєстрація зведеної ПН на підставі пп. 199.1 ПКУ з ознакою «09»: чи буде штраф? https://consulting.dtkt.ua/taxation/pdv/11737

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024910
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248905
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432