• Посилання скопійовано

Нерезидент-експедитор працює через агентський договір: що з ПДВ?

Агент надає послуги резиденту із організації перевезень на суму 69 тис. дол.США. Винагороду агента включено до загальної вартості з організації перевезення (до неї такої включається вартість витрат, понесених агентом). Агент надав довідку щодо вартості перевезення до України на суму 55 тис. дол.США з метою визначення митної вартості товару для розмитнення. Яка сума оподатковується ПДВ: 69 тис. дол.США чи 14 тис. дол. США?

ПДВ

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Підпунктом «ж» пп. 186.3 ПКУ визначено, що місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Оскільки транспортно-експедиторські послуги надаються резиденту, то незалежно від того, чи такі послуги надаються на митній території України, чи за її межами, вони підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою.

Саме таке роз’яснення міститься у підкатегорії 101.20, «ЗІР»[1] і воно актуальне для даної ситуації, оскільки відповідно до умов договору нерезидент надає саме послуги із організації та забезпечення перевезення вантажу  - тож мова йде саме про транспортно-експедиційні послуги.

 

Податкова накладна

Згідно з пп. 208.2 ПКУ, якщо отримані від нерезидента послуги вважаються наданими на території України, замовник зобов'язаний нарахувати ПЗ і сплатити ПДВ за ставкою 20% за свій рахунок.

Податківці зазначають, що для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків і зборів, за вирахуванням ПДВ, які включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Причому, якщо податки (збори), нараховані (сплачені) нерезидентом на території своєї країни, включаються до договірної (контрактної) вартості наданих нерезидентом послуг, то вони включаються до бази оподаткування ПДВ. Ця вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення ПЗ з ПДВ (підкатегорія 101.19, «ЗІР»[2]).

Датою виникнення ПЗ з ПДВ за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, для отримувача послуг є дата події, що відбулася раніше (пп. 187.8 ПКУ):

  • дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату послуг;
  • дата оформлення документу, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

У таких осіб податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, податкові зобов'язання за якою включено до податкової декларації відповідного звітного періоду, є підставою для включення сум ПДВ до податкового кредиту (пп. 201.12, 208.2 ПКУ).

Таким чином, залишилося з’ясувати, яка вартість експедиційних послуг є договірною вартістю.

 

Визначення суми експедиційної винагороди

Згідно зі ст. 9 Закону №1955 істотною умовою договору транспортного експедирування є розмір плати експедиторові. Також у цій же ст. 9 уточнено, що до плати експедитора не включаються витрати на оплату робіт/послуг третіх осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування.

Отже, робимо висновки, що в договорі має бути розмежовано, яка частина коштів є оплатою транспортно-експедиційних послуг, а яка є компенсацією понесених ним витрат. Можна таке розмежування вказувати не сумами, а порядком розрахунку.

Якщо ж в договорі немає виділень окремо експедиторської винагороди та сум компенсації та, відповідно, немає їх й в первинних документах, то вся плата за договором (і винагорода, й оплата робіт/послуг третіх осіб), є виплатою експедитору за надання транспортно-експедиційних послуг, а отже, має оподатковуватися ПДВ.

Зазначимо декілька норм із отриманого Агентського договору:

  • «3.2.  Вознаграждение  Агента  включено  в  общую  стоимость  организации  перевозки,  указанную  в Дополнительных соглашениях к настоящему Договору».
  • «2.4. Стоимость расходов  Агента по  оказанию дополнительных  услуг  в  соответствий  с  пунктом 2.2.1. настоящего  Договора,  включается  в  общую  сумму  счета,  выставляемого  Агентом  Принципалу,  на основании Акта выполненных работ.

Агент имеет право:

2.2.1.  заключать  договоры  с  третьими  лицами  от  своего  имени  или/и  от  имени  Принципала  при условии согласования с Принципалом условий таких договоров.»

  • «3.6. Все обязательства,  исполнение  которых берет на себя Агент по настоящему Договору, считаются оплаченными  вознаграждением,  включенным  в  общую  согласованную  стоимость  организации перевозки грузов, указанную в Дополнительных соглашениях к настоящему Договору».

 

На замітку!

У листі Мінфіну від 16.02.2017 р. № 31-11410-06-5/4339 сказано, що належним чином оформлений рахунок-фактура, якщо він оплачений і дозволяє ідентифікувати госпоперацію, є достатньою підставою для відображення в бухобліку операцій з постачання товарів, робіт, послуг.

 

Відповідно до отриманого Рахунку-фактури та Акту виконаних робіт послуги із експедирування грузу склали 69 тис. дол США.

Таким чином, оскільки ні у договорі, ні у первинних документах немає розмежування винагороди експедитора та компенсації витрат експедитора, а навпаки в договорі сказано, що його витрати щодо залучення третіх осіб для надання послуг із експедирування включаються у загальну вартість послуг, які вважають винагородою експедитора, то вважаємо, що вся сума в 69 тис. дол. США є договірною вартістю щодо отримання транспортно-експедиційних послуг. Аотже, ПДВ має нараховуватися саме на цю суму.

Що стосується довідки щодо вартості самого перевезення до України, то вона була надана довідково з метою визначення митної вартості товарів. Адже відповідно до пп.5 ч.10 ст.58 МКУ при визначенні митної вартості до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за оцінювані товари, додаються такі витрати (складові митної вартості), якщо вони не включалися до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті - витрати на транспортування оцінюваних товарів до аеропорту, порту або іншого місця ввезення на митну територію України.

 


[1] Який порядок оподаткування ПДВ транспортно-експедиторських послуг наданих резиденту?

[2] Як визначається база оподаткування для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, та чи включаються до бази оподаткування податки (збори), нараховані (сплачені) нерезидентом на території своєї країни?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202422
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024571
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202463
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241431
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202443