• Посилання скопійовано

Естетична (косметологічна) медицина: чи є пільги з ПДВ?

ТОВ (загальна система, платник ПДВ) має ліцензію на надання медичних послуг. Планує надавати послуги щодо естетичної медицини (ін’єкції ботоксу, мезотерапія, біоревіталізація, плазмоліфтинг, трихологія тощо). Чи буде застосовуватися до продажу цих послуг пільга з ПДВ згідно з пп. 197.1.5 ПКУ?

Косметологічна допомога за медичними показаннями

Відповідно до пп. «а» пп. 197.1.5 ПКУ звільняються від оподаткування постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім таких послуг як надання косметологічної допомоги, крім тієї, що надається за медичними показаннями.

Тобто не звільняється від ПДВ надання послуг із косметологічної допомоги, крім таких послуг, що надаються за медичними показаннями.

Таке ж розмежування міститься й при визначенні платних послуг, що надаються державними і комунальними закладами охорони здоров'я (див.  п. 1 розділу І Переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров'я та вищих медичних навчальних закладах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.1996 р. №1138).

Єдине роз’яснення щодо косметологічної допомоги, що надається за медичними показаннями, надано МОЗ у листі від 26.05.2000 р. №17-01-19/142-143. Відповідно до нього,  МОЗ роз’яснює, що на сьогодні в Україні не існує єдиного визначеного порядку косметологічної допомоги, яка надається за медичними показаннями. За власним бажанням хворого косметологічна допомога може бути надана профільним державним лікувально-профілактичним закладом або в косметологічних кабінетах (закладах) різних форм власності за наявності у них ліцензії на даний вид діяльності.

Рішення про надання косметологічної допомоги приймається лікарем індивідуально, фіксується в затвердженій медичній формі (амбулаторна картка хворого).

Інших роз’яснень ні з боку ДФС, ні МОЗ немає. Вважаємо, що дещо допоможе у цьому судова практика, яка складалася у питаннях щодо платності таких послуг, які надавалися державними і комунальними закладами охорони здоров'я:

1. Постанова Львівського окружного адмінсуду від 21.07.2011 р. у справі №2а-5037/10/1370«На запитання суду спеціаліст пояснив, що ендовенозна лазерна коагуляція є високоефективним способом лікування варикозної хвороби нижніх кінцівок, який полягає у локальному термічному пошкодженні стінки вени лазерним променем шляхом впливу контрольованої дози світлової енергії, що призводить до виключення вени з патологічного кровопотоку. Варикозна хвороба нижніх кінцівок є хронічним захворюванням з прогресуючим перебігом, яке зумовлює низку ускладнень, починаючи з естетичних проблем («негарні» вени на ногах) та закінчуючи утворенням тромбів, що загрожують життю пацієнта, тому на сьогоднішній день ендовенозна лазерна коагуляція спосіб широко застосовується у лікарській практиці. Вказана операція може проводити з двох мотивів:

1) як хірургічна операція за медичними показами, якщо хвороба на останніх стадіях створює небезпеку життю пацієнта;

2) як косметично-хірургічна послуга за особистим зверненням пацієнта, якщо хвороба на ранній стадії не загрожує життю чи здоров’ю, проте негативно впливає на зовнішній вигляд нижніх кінцівок пацієнта.

В другому випадку така послуга як косметична входить до Переліку платних послуг, затвердженого Постановою №1138. На запитання суду, у який спосіб документально фіксується мета, з якою в Лікарні проводиться вказана операція п. Куцик І.Б. надав копії медичних карток хворих, де у розділі «згода пацієнта на оперативне лікування» передбачена відповідна графа «із косметичною метою» (том ІІ, а.с. 44-63), пояснив що наявність такого запису свідчить про призначення цієї операції. Для порівняння надав також зразки медичних карток, де така операція проводилась з огляду на медичні покази хворого (том ІІ, а.с. 64, 65)».

2. Ухвала Львівського  апеляційного  адмінсуду від 17.04.2012 р. у  справі № 100343/11«За наслідками заслуховування пояснень спеціаліста до дослідження наданих письмових доказів суд встановив, що у перелічених в акті перевірки випадках операція «ендовенозна коагуляція вен» надавалася Лікарнею пацієнтам за їх зверненням з косметичною метою, та, відповідно, оплачувалася згідно із затвердженими тарифами. Оскільки операція «ендовенозна лазерна коагуляція» у даному випадку за своїм характером є косметично- хірургічною операцією, то справляння плати за її надання є цілком обґрунтованим і правомірним».

Радимо звернутися до МОЗ за індивідуальною консультацією для вирішення питання щодо того, які саме медичні показання можуть слугувати для косметичної операції.

Судячи із листа МОЗ та судових рішень, на думку автора, мають бути звільнені від ПДВ операції із косметичної допомоги, яка надається пацієнту не за його проханням чи власним бажанням, а за показаннями його стану здоров’я, які визначає лікар і коли безпосередньо лікар направляє такого пацієнта на косметичну операцію/процедуру.

 

Заклад охорони здоров’я

Крім цього зауважимо, що податківці зазначають, що пільгу, передбачену пп. 197.1.5 ПКУ, можуть застосовувати виключно заклади охорони здоров’я та реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я.

Перелік закладів охорони здоров’я затверджено наказом МОЗ від 28.10.2002 р. №385.

Щодо цього Одеський окружний адміністративний суд у Рішенні від 27.03.2018 р. у справі №815/263/18 визнав неправомірним висновок податківців, що ТОВ «ВІЛЕНА-ЛАБ» не відноситься до закладу охорони здоров’я, внаслідок чого неправомірно застосувало пільги з ПДВ на загальну суму ПДВ - 3 870 791, 00 грн. Рішення ґрунтувалось на тому, що судом було встановлено, що МОЗ України 26.09.2013 року ТОВ «ВІЛЕНА-ЛАБ» видано ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю організація і управління охороною здоров’я, клінічна лабораторна діагностика, лабораторна імунологія, клінічна біохімія,  генетика лабораторна; за спеціальністю молодших спеціалістів з медичною освітою: сестринська справа, акушерська справа, лабораторна справа(клініка) , відповідно до листа від 26.09.2013 року №13045 та ліцензії від 26.09.2013 року серії АЕ №282652.

Крім того, відповідно до листа МОЗ України від 08.12.2017 року за №17/17-04/3244/32638  Діагностичний центр ТОВ «ВІЛЕНА ЛАБ» провадить діяльність з медичної практики на підставі ліцензії серії АЕ №282652 від 26.09.2013 року, відповідно до переліку закладів охорони здоровя затвердженому наказом МОЗ України від 28.12.2002 року №385 «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» відноситься до амбулаторно-поліклінічних закладів охорони здоров’я.

Підтримав цю позиції із більшим аналізом ситуації Одеський апеляційний адміністративний суд в Постанові  26.07.2018 № 815/263/18 http://reyestr.court.gov.ua/Review/75559748

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024899
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248805
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432