• Посилання скопійовано

Чи встановлена пільга з ПДВ при постачанні харчових продуктів?

Підприємство (платник ПДВ) постачає харчові продукти дитячим садкам (бюджетна організація). До якої категорії з метою оподаткування ПДВ відноситься така операція? Чи встановлено пільги?

Згідно з пп. «а» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, відповідно до п. 194.1 ПКУ операції, зазначені у ст. 185 ПКУ, крім операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка та 7%, оподатковуються за ставкою, зазначеною в пп. «а» п. 193.1 ПКУ (20%).

Зокрема, перелік операцій, що є пільговими з метою оподаткування ПДВ, наведено у Довіднику податкових пільг (актуальний довідник можна знайти тут). Окрім цього ПКУ містить такі переліки операцій з метою оподаткування ПДВ:

Зважаючи на те, що операція з постачання зазначених у запитанні продуктів не підпадає під наведені вище пільгові операції, відповідно постачання таких товарів оподатковується ПДВ за основною ставкою - 20%.

Зверніть увагу, що звільнення від оподаткування ПДВ операцій за пп. «г» п. 197.1.7 ПКУ поширюється лише на послуги з харчування дітей дошкільних та учнів загальноосвітніх та інтернатних навчальних закладів, при одночасному виконанні умов:

  • здійснення харчування у межах норм в грамах або у межах визначеної грошової норми;
  • оплати харчування окремих категорій дітей бюджетними коштами або за рахунок власних коштів дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів, які відшкодовуються батьками дітей;
  • укладення угоди між такими закладами та особами, які безпосередньо надають такі послуги.

Тобто, в даному підпункті визначаються умови щодо звільнення від оподаткування саме послуг з харчування дітей.

Постачання харчових продуктів закладам освіти є звичайним постачанням товарів, у зв’язку з чим дана операція не підпадає під звільнення від оподаткування ПДВ відповідно до пп. «г» пп. 197.1.7 ПКУ (детально про це податківці розповідали тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219