• Посилання скопійовано

Придбання путівки за рахунок підприємства: що з ПДВ-зобов'язаннями?

Колективним договором передбачено, що підприємство придбаває працівникам путівку на санаторно-курортне лікування. При цьому 10% від вартості такої путівки повертається працівником. Придбання путівки здійснюється у санаторію. Як в такому випадку нараховувати ПДВ - зобов’язання?

По - перше, варто зазначити, що зважаючи на те, що підприємство здійснювало придбання путівок від свого імені та за умови наявності зареєстрованої податкової накладної, таке підприємство включає суму ПДВ придбання такої путівки до податкового кредиту.

По - друге, згідно з п. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Отже, при наданні працівнику путівки у підприємства виникають зобов’язання з нарахування ПЗ, при цьому база оподаткування визначається виходячи з договірної вартості такої передачі, але не менше вартості придбання такої путівки (п. 188.1 ПКУ). Таким чином, підприємство на дату передачі путівки працівнику повинно скласти дві податкові накладні:

  • одну ПН на договірну вартість такої путівки (10% її вартості) як на неплатника ПДВ з причиною "02";
  • другу (з типом причини "15") - виходячи з перевищення ціни придбання  над фактичною ціною постачання (90% вартості путівки).

З порядком оформлення таких податкових накладних можна ознайомитися тут>>

Щодо дати визначення таких ПЗ, то тут необхідно зважати на те, яка подія сталася першою: надання працівнику путівки або надходження оплати від працівника в розмірі 10% вартості путівки. Якщо працівник оплачує частину вартості путівки після її отримання, то  податкові зобов’язання з ПДВ виникають на ту дату, коли працівником було безпосередньо отримано таку путівку (талон чи ваучер). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024301
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202440
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202470
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202433
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427