• Посилання скопійовано

Списання зіпсованих оборотних активів: які податкові наслідки?

Підприємство здає в оренду придбані оборотні активи. До вартості оренди закладено ризики з псування активів. Після повернення товару з оренди, проводиться його лабораторне дослідження та визначається придатність активу до подальшої оренди. У випадку, якщо товар не відповідає такі оборотні активи списуються з балансу підприємства. Які податкові наслідки такого списання?

Бухоблік

Згідно з умовами запитання оборотні активи, яке підприємство надає в оренду, має строк корисного використання менше року, таким чином доцільно віднести такі активи до МШП.

Відповідно до п. 23 П(С)БО 9 «Запаси» вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів, що передані в експлуатацію, виключається зі складу активів (списується з балансу) з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів за місцями експлуатації і відповідними особами протягом строку їх фактичного використання.

При цьому, списання з позабалансового рахунку відбувається лише в тому випадку, якщо виявлено, що такі МШП в подальшому не можуть використовуватися.

 

ПДВ

Таким чином, при введені МШП в єксплуатацію, такі активи використовуються у господарській діяльності підприємства (оренда), відповідно, наслідків з нарахування ПДВ не виникає. Окрім цього, необхідно зважати, що до вартості оренди включаються ризики із псування таких активів, тобто фактично частину їх вартості закладено у вартість оренди. Таким чином, можна прийти до висновку, що у випадку, якщо вартість списання таких оборотних активів покривається сумою, що враховується до вартості оренди, то в такому випадку при виявлені неможливості подальшого використання таких оборотних активів ПЗ за п. 198.5 ПКУ не потрібно.

Однак, зверніть увагу, що включення вартості оборотних активів до вартості оренди повинно бути задокументовано відповідним чином. Наприклад, може бути видано наказ керівника про встановлення норми списання таких оборотних активів. Окрім цього може бути складена калькуляція вартості такої оренди, до якої включено витрати на списання зіпсованих МШП – у межах прийнятих норм. У подальшому за результатами місяця (або року) підприємство повинно проводити порівняння фактичних та нормативних показників списання таких необоротних активів. І у випадку, якщо фактичні показники перевищують нормативні, слід проводити донарахування ПДВ на суму перевищення за п. 198.5 ПКУ.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Податкових різниць щодо списання оборотних активів в ПКУ не передбачено. При цьому, в бухобліку вартість списаних оборотних активів потрапить до собівартості послуг з оренди таких оборотних активів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024221
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427