• Посилання скопійовано

Генератори працівникам у подарунок: що з оподаткуванням?

Підприємство планує передати безоплатно (подарувати) працівникам генератори та електроакумулятори для покращення соціально-побутових умов. Обладнання імпортоване з використання податкової пільги з ПДВ та мита. Передача обладнання здійснюється частинами: листопад 2022 р. - 17 генераторів, грудень 2022 р. - 23 акумулятори. Які податкові наслідки даної операції (ПДФО, ВЗ, ЄСВ, ПДВ)? Як документально оформити дану операцію?

Документальне оформлення

Документами, що підтверджують придбання генераторів та електроакумуляторів є договір, накладна та наказ на придбання відповідного обладнання для безоплатної роздачі (подарунків) працівникам. 

Здійснювати видачу таких подарунків проводять також на підставі наказу із зазначенням мети їх передачі (для покращення соціально-побутових умов) працівникам підприємства, відомості роздачі та акту на списання.

 

ПДФО та ВЗ

При визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах (пп. 164.3 ПКУ).

При цьому податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за ставкою 18% (ст. 167 ПКУ).

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету ПДФО з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок (пп. «а» пп. 176.2 ПКУ).

Тобто при нарахуванні (виплаті) найманій особі доходу ПДФО і військовий збір нараховуються, утримуються та перераховуються до бюджету податковим агентом.

Відповідно до пп. 165.1.39 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість подарунків, якщо вона не перевищує 25% мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. 

Тобто, подарунок, вартість якого у 2022 році не перевищує 1625,00 грн (6500,00 грн х 25%) не оподатковується ПДФО.

Таким чином, дохід, що надається у  негрошовій формі(безоплатній передачі (даруванні) генераторів та електроакумуляторів працівникам), для оподаткування ПДФО збільшується на коефіцієнт, який для ставки ПДФО в розмірі 18% становить 1,219512. А сам натуральний коефіцієнт застосовується тільки до суми перевищення. ВЗ із вартості подарунку утримується за ставкою 1,5% без застосуваннянатурального коефіцієнту.

При наданні працівнику доходу у негрошовій формі підприємство має нарахувати такий дохід у сумі, що фактично включає вартість подарунка та суму ПДФО, яка підлягає утриманню. Підприємство дарує працівнику подарунок і самостійно сплачує ПДФО із суми нарахованого доходу у натуральному вигляді.

Отже, при виплаті «натурального» доходу саме його збільшення на «натуральний» коефіцієнт дає змогу збільшити вартість такого доходу і утримати (сплатити) ПДФО виключно з цього доходу, а не за рахунок інших оподатковуваних доходів працівника.

Тож, оскільки нарахування (надання) «натурального» доходу працівникам підприємство здійснює за рахунок власних коштів, то воно як податковий агент за рахунок цих (власних) коштів має сплатити (перерахувати до бюджету) ПДФО з вартості «натурального» доходу (із суми такого доходу і за його рахунок, як це передбачено пп. 168.1.1 ПКУ). При цьому законодавство не передбачає утримання ПДФО із суми доходу, що надається у  негрошовій формі, за рахунок іншого оподатковуваного доходу працівника, у тому числі із заробітної плати. Як і не передбачає повернення працівником суми утриманих та сплачених податків з подарунку роботодавцем. 

У Додатку 4ДФ Об’єднаної звітності вартість подарунку відображається за ознакою доходу «160», а сума перевищення – «126». 

 

ЄСВ

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи, які використовують найману працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами.

Тобто вартість подарунків, безоплатно переданих працівникам, є базою нарахування ЄСВ лише у разі перебування їх у трудових відносинах з роботодавцем.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією №5.

Згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5 одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці, відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

Таким чином, за умови отримання подарунків (у вигляді генераторів та акумуляторів) працівниками підприємства, що згідно з документами їм передаються, то вартість такого подарунку, незалежно від того - оподатковується чи не оподатковується вона ПДФО, є об’єктом для ЄСВ у повній сумі, за ставкою 22%.

У Додатку 1 Об’єднаної звітності вартість подарунку відображається у складі зарплати за відповідний місяць (в даному випадку за листопад або грудень).

 

ПДВ

У загальному випадку дарування ТМЦ потрапляє під визначення терміну постачання товарів (пп. 14.1.191 ПКУ), а постачання товарів є об’єктом оподаткування ПДВ за пп. 185.1 ПКУ

В даному випадку постачання генераторів та акумуляторів звільнене від оподаткування ПДВ, тому на їх вартість ПДВ не нараховується, а податкова накладна складається з кодом ставки 903.

У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

До розділу Б податкової накладної вносяться дані у розрізі опису (номенклатури) постачання товарів/послуг, а саме:

  • у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;
  • у графах 3.1, 3.3 – код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг;
  • у графах 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг;
  • у графі 6 – кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;
  • у графі 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;
  • у графі 8 – код ставки 903 – у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування. 
  • у графі 9 зазначається код пільги з ПДВ - 14060544 за Довідником пільг № 111/2.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024207
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202467
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202490
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202448
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241441