• Посилання скопійовано

Добровільне зменшення статутного капіталу: які наслідки?

ТОВ було зареєстровано в 2009 р. зі статутним фондом - 300 000 грн. УФ був оплачений грошовими коштами. Єдиний засновник (фізособа) хоче зменшити статутний капітал до 1000 грн і забрати 299 000 грн з ТОВ. Які податкові наслідки для ТОВ і засновника такої операції?

ТОВ

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому ПКУ не передбачено податкових різниць за операціями із зменшення статутного капіталу підприємства. Таким чином, такі операції враховуються виключно за правилами бухгалтерського обліку.

 

Бухоблік

Оскільки зменшення капіталу добровільне, то, вважаємо, що операція із його зменшення та повернення коштів засновнику має відображатися так:

  • Дт 401 Кт 672 - Відображено заборгованість перед засновником в розмірі частини внеску до статутного капіталу товариства;
  • Дт 672 Кт 311 – погашено заборгованість по поверненню внеску.

Рахунок 45, вважаємо, тут не має застосовуватися, адже ТОВ не викупає частки у засновника, а потім її анульовує. Саме така операція прописана у ч. 1 ст. 25 Закону про ТОВ, ч. 3 ст. 25 Закону № 755.Втім, це не наша ситуація.

Документом, на підставі якого відбувається відображення в обліку зменшення СК, є протокол загальних зборів засновників.

При цьому датою відображення в обліку цієї операції є дата державної реєстрації змін до статуту, адже саме після реєстрації зміни набувають законної сили (див. лист Мінфіну від 07.04.2009 р. № 31-34000-10-16/9950).

 

ПДВ

Згідно з пп. 196.1.1 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції погашення, викупу за кошти корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах.

ДФС в ІПК від 23.07.2018 р. №3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що операції з часткового повернення товариством засновнику статутного капіталу у вигляді коштів не є об'єктом оподаткування ПДВ.

 

Засновник-фізособа

Особливості оподаткування доходу у вигляді інвестиційного прибутку визначено у пп. 170.2 ПКУ.

ДФС в ІПК від 23.07.2018 р. №3225/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що якщо внаслідок зменшення у законодавчо встановленому порядку статутного капіталу товариства його засновнику повертаються грошові кошти, які були внесені ним при формуванні цього капіталу під час заснування товариства, то на таку операцію поширюються норми п. 170.2 ПКУ. Об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором вважатиметься інвестиційний прибуток, при визначенні якого враховуються витрати, пов'язані з придбанням такого корпоративного права.

Нормами пп. 170.2.2 ПКУ передбачено, що інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ.

До продажу інвестиційного активу прирівнюються також операції з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав.

Придбанням інвестиційного активу вважаються також операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юрособи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.

Згідно з пп. 170.2.1 ПКУ облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку (фізичною особою) самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.

При цьому за нормами пп. 170.2.6 ПКУ до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за наслідками такого звітного (податкового) року.

Ставка ПДФО становить 18% (ст. 167 ПКУ).

Також доходи, визначені у ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ). Ставка військового збору становить 1,5% об'єкта оподаткування (пп. 1.3 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Фізособа самостійно визначає оподатковуваний інвестиційний прибуток у декларації про майновий стан, яку подає до 1 травня року, що настає за звітним, у якому й відбулися операції з інвестактивами. Визначений ПДФО та ВЗ підлягає сплаті до 1 серпня, за звітним роком. Детальніше про декларування ми писали тут.

При цьому, емітент корпоративних прав (юридична особа) виступає у якості податкового агента, лише в частині відображення у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «112» операції з повернення коштів або майна (майнових прав), фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу. Тобто у графі 3 та 3а відповідно вказується сума коштів (майна), яка повертається особі. Графи 4 та 4а відповідно не заповнюються. Тобто лише відображається сума наданого доходу, без утримання з неї податку. Про це ми зазначали тут.

Детальніше читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202468
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627
  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202488