• Посилання скопійовано

Чи утримувати податок з доходів нерезидента за договором організації перевезень?

Підприємством укладено договір з нерезидентом на організацію перевезень крупногабаритних вантажів. Основним видом діяльності нерезидента є організація перевезення вантажів. Нерезидентом були зафрахтовані паром для перевезення вантажу та автотранспорт для перевезення по суші. Як розцінювати діяльність нерезидента: як отримання доходів у вигляді виручки чи як фрахт?

Відповідно до пп. 14.1.260 ПКУ, фрахт – це винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

  • перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;
  • перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Згідно з пп. 141.4.4 ПКУ сума фрахту, що сплачується нерезиденту резидентом за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому:

  • базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;
  • особами, уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб’єктом спрощеного оподаткування.

Як зазначено в пп. 14.1.12 ПКУ, базова ставка фрахту - сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схову) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування.

Виходячи з цих норм, бачимо, що для оподаткування фрахту потрібно, щоб з нерезизентом був укладений саме договір фрахту, тобто власне перевезення, найм або піднайм судна або транспортного засобу. Це означає, що перевезення повинен виконувати сам нерезидент або надавати власні судна чи транспортні засоби.

В даному випадку з нерезидентом укладається договір організації перевезення вантажів, за яким нерезидент самостійно наймає іншого перевізника або фрахтує судна і транспортні засоби. В такому разі у резидента не виникає податок на фрахт.

А оскільки організація перевезень – це господарська діяльність нерезидента, такі виплати не оподатковуються податком на доходи нерезидентів на підставі виключення, що міститься у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ як дохід у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту.

Таку ж позицію бачимо і у консультації податківців тут.

У разі, якщо дохід нерезидента не підлягає оподаткуванню, він окремо не відображається в декларації з податку на прибуток.

Якщо дохід нерезидента класифікований як фрахт і з нього сплачено податок на доходи нерезидентів, то такий дохід відображається у рядку 4 додатку ПН до декларації з податку на прибуток. Сплачений податок з доходів нерезидентів відображається у рядках 23, 24, 25 декларації та не впливає на податкове зобов’язання з податку на прибуток резидента, який виплатив такий дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.202446
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202415
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202453
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202433
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419