• Посилання скопійовано

Як заповнити рядок 06 у Розрахунку частини чистого прибутку?

Як правильно заповнити рядок 06 «Норматив відрахування (%)» у Розрахунку частини чистого прибутку, враховуючи те, що норматив відрахування був 80%, а став - 50%?

Що написано в нормативних документах?

Постановою КМУ №718 частково змінено норматив частини чистого прибутку, що відраховується державними лісогосподарськими, лісозахисними, іншими підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, до державного бюджету, який визначається у розмірі 50 % за умови спрямування ними 30 % чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів. Використання 30 відсотків чистого прибутку (доходу) підлягає щорічному державному фінансовому аудиту.

Згідно з п. 2 цієї Постанови вона набирає чинності з дня її опублікування та діє до 31 грудня 2024 року.

Документ опубліковано 20 липня 2021 року в газеті «Урядовий кур’єр».

Таким чином, зазначені зміни набули чинності з 20.07.2021 р.

Відповідно до п. 3 Порядку №138 частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінансовою звітністю, складеною відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку, подається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями до органів державної податкової служби у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку затверджена Наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. № 4.

Відповідно до пп. 46.2 ПКУ, для частини чистого прибутку (доходу) податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Для господарських товариств, корпоративні права яких частково належать державі, та господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, що не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, який настає за звітним, податковим (звітним) періодом є календарний рік.

При цьому розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку складається наростаючим підсумком та подається до контролюючих органів разом з фінансовою звітністю у строки, передбачені ст. 49 цього Кодексу.

 

Як розуміти і виконувати написане?

На жаль, консультації податкової з цього питання нам не відомі.

Тому однозначної відповіді на розглядуване питання немає.

Отже, рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, ставка 50% застосовується за умови спрямування починаючи з 20.07.2021 р. лісогосподарськими, лісозахисними, іншими підприємствами, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів 30 % чистого прибутку (доходу) від своєї діяльності на придбання необоротних активів, необхідних для здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

Стосовно заповнення рядка 06 Розрахунку.

Підприємство може поставити в цьому рядку ставку 80%, але розрахунок в рядку 07 зробити виходячи з ставки 80% та/чи 50%, залежно від наявності умов для застосування ставки 50%.

Тобто, якщо підприємство частково здійснювало операції, коли застосовується ставка 50%, на розмір таких операцій застосовується ставка 50%. А для інших операцій буде норматив відрахування 80%. Сума частини чистого прибутку із застосуванням ставки як 50%, так і 80% буде записана до рядка 07.

Причому варто врахувати, що заповнюючи Розрахунок таким чином, у програмному забезпеченні, за допомогою якого створюється Розрахунок в електронній формі, слід відключити автоматичний розрахунок показників, вводячи всі показники вручну.

Поряд з цим до Розрахунку слід подати доповнення, складене в довільній формі, в якому навести увесь розрахунок і його підстави. Можливість подання такого доповнення встановлена пп. 46.4 ПКУ.

Але повторимо ще раз: оскільки це питання нормативними документами не визначено, рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024316
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202456
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202434
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419