• Посилання скопійовано

Грошовий подарунок для працівників та непрацівників: яке оподаткування?

Працівники імпортера та продавці власної дилерської мережі, що знаходять покупця, вказаного на сайті товару, отримують від імпортера грошовий подарунок на свій банківський рахунок. Які податки потрібно утримувати, нараховувати на суму грошового подарунку для працівників імпортера та не працівників компанії, а також який порядок їх відображення в звітності?

Відповідно до абз.2 пп. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юрособою або ФОП, оподатковуються на загальних підставах, передбачених цим розділом для оподаткування додаткового блага.

Скористатися нормою пп. 165.1.39 ПКУ щодо не оподаткування 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), не вийде, адже в кінці цієї норми чітко вказано: «за винятком грошових виплат у будь-якій сумі». Тобто грошовий подарунок оподатковується у повній сумі, тобто 100%. Тобто подарунки у грошовій формі оподатковуються ПДФО і ВЗ у загальному порядку. Про це податківці зазначали тут.

За якими ж правилами проводиться оподаткування? Вважаємо, що тут все залежатиме від оформлення.

Варіант 1. Якщо грошовий подарунок надається всім або більшості працівникам, то оформити його надання можна у вигляді премії (одноразове заохочення, не пов’язане з конкретними результатами праці).

Згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5, така грошова премія-подарунок є складовою фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат, а тому роботодавець відобразить суму нарахованої (виплаченої) премії з ознакою доходу «101» у формі №1ДФ. Оподаткування звичайне – утримуємо 18% ПДФО та 1,5% ВЗ із суми всієї зарплати, до якої й входить грошовий подарунок. Втім, у такому разі на вартість грошового подарунку слід нарахувати 22% ЄСВ (пп. 2.3.2 Інструкції № 5, підатегорія 201.03 ресурсу «ЗІР»).

Варіант 2. Якщо ж грошовий подарунок надаватиметься декільком (одному, двом, трьом) працівникам, то можна такий дарунок оформити у вигляді надання нецільової благодійної допомоги. До речі такий варіант оформлення також підійде й для непрацівника підприємства. У такому разі згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, якщо сума такої допомоги, наданої роботодавцем-резидентом своєму працівнику, не перевищить сукупно за звітний рік величину, що дорівнює граничному розміру доходу, визначеному згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2020 році — 2940 грн), то вона не обкладатиметься ПДФО та ВЗ.

А ось якщо сума вище, з’явиться оподатковуваний дохід на підставі пп. 164.2.20 ПКУ й тільки на суму перевищення (див. лист ДФСУ від 24.06.2016 р. № 14009/6/99-99-13-02-03-15).

У формі №1ДФ не оподатковувану частину допомоги показують із ознакою доходу 169, а оподатковувану – 127.

Що стосується ЄСВ, то вона є різновидом матеріальної допомоги разового характеру і не включається до фонду оплати праці на підставі п. 3.31 Інструкції № 5. Крім того, така допомога вказана в п. 14 розд. I Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягують ЄСВ. Тобто нараховувати ЄСВ на нецільову благодійну допомогу не доведеться. У Звіті з ЄСВ нецільову благодійну допомогу не відображаємо.

Що стосується не працівників, то оскільки вони не перебувають у трудових відносинах із надавачем допомоги, то ЄСВ тут також немає.

Варіант 3. Ще, як варіант, є видача грошового подарунку як надання безповоротної фіндопомоги. Відповідно до пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ суми безповоротної фінансової допомоги, наданої фізичній особі, оподатковують ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5% як дохід у вигляді додаткового блага. До речі цей варіант прийнятний й для не працівників підприємства. Ознака доходу 126.

Нагадаємо, що згідно з пп. 14.1.257 ПКУ фінансова допомога надається на безповоротній або поворотній основі. Безповоротна фінансова допомога - це, зокрема, сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів.

Що стосується ЄСВ, то не є базою нарахування ЄСВ сума безповоротної фінансової допомоги разового характеру та безповоротна фінансова допомога, виплачена роботодавцем особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах (підкатегорія 201.03, «ЗІР»).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202412
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024262
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202428
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202459
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430