• Посилання скопійовано

Викиди фреону з кондиціонеру: як та коли сплачувати екологічний податок?

Підприємство придбало та встановило кондиціонер (вартість - 700 тис. грн). Отримано дозвіл на здійснення викидів забруднюючих речовин (фреону). Клас небезпечності не встановлено. Коли виникає об’єкт оподаткування екоподатком? Яку ставку застосовувати?

Відповідно до пп. 242.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування екологічним податком є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Згідно з пп. 14.1.230 ПКУ стаціонарне джерело забруднення - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти.

Якщо звернутися до судової практики, то Суд у справі №815/7032/16 зазначив, що природоохоронне законодавство містить досить загальну норму щодо стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря, на які вимагається дозвіл. Зберігання такими джерелами своїх просторових координат протягом певного часу як критерій є досить оціночним.

При цьому, оскільки об’єктом оподаткування є обсяги забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря, то автор вважає, що об’єкт оподаткування виникне лише тоді, коли такі викиди буде здійснено (тобто у разі пошкодження або заміни речовини). Однак законодавчо таке питання чітко не визначено. При цьому, автор вважає, що оподатковуваним обсягом буде кількість речовини (фреону), яка знаходиться в системі кондиціонеру і, відповідно, викидається у разі його заміни.

 

Подання звітності

Платники екологічного податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, складають податкові декларації за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів, а також сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації - за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів (пп. 250.2.1 ПКУ).

При цьому, варто звернути увагу, що у разі відсутності викидів у певному кварталі (тобто у разі, якщо заміна фреону у кварталі не здійснювалася) декларацію можна не подавати (п. 49.2 ПКУ), оскільки відсутні показники для декларування.

 

Ставка податку

Оскільки така речовину як фреон не зазначено у переліку, який встановлено пп. 243.1 ПКУ, а також не встановлено клас небезпечності (за пп. 243.2 ПКУ), то ставка екологічного податку визначається згідно з пп. 243.4 ПКУ.

Відповідно до п. 243.3 ПКУ для забруднюючих речовин (сполук), які не увійшли до пп. 243.1 ПКУ, та на які не встановлено клас небезпечності (крім двоокису вуглецю), ставки податку застосовуються залежно від установлених орієнтовно безпечних рівнів впливу таких речовин (сполук) в атмосферному повітрі населених пунктів:

 

Орієнтовно безпечний рівень

впливу речовин (сполук), міліграмів

на 1 куб. метр

Ставка податку,

гривень за 1 тонну

Менше ніж 0,0001

738187,86

0,0001 - 0,001 (включно)

63247,95

Понад 0,001 - 0,01 (включно)

8737,07

Понад 0,01 - 0,1 (включно)

2451,84

Понад 0,1

92,37


Якщо ж не встановлено клас небезпечності та орієнтовнобезпечний рівень впливу (крім двоокису вуглецю), ставки податку встановлюються як за викиди забруднюючих речовин I класу небезпечності згідно з пп. 243.2 ПКУ – тобто у розмірі 17536,42 гривень за 1 тонну (пп. 243.5 ПКУ).

Ще раз зверніть увагу, що законодавчо чітко не визначено, коли та за якою ставкою платник податку повинен звітуватися та сплачувати податок за забруднюючу речовину (фреон), яка розміщена у кондиціонері, тому все ж таки автор радить звернутися безпосередньо до податківців за отриманням індивідуальної податкової консультації і діяти вже за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202414
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202422
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189