• Посилання скопійовано

Витрати на транспортування осіб на конференцію: які податкові наслідки?

Підприємство організовує спільний виїзд працівників (відрядження) і представників фірм-партнерів на бізнес-семінар. Усі витрати щодо організації семінару несе сторона, яка запрошує. Підприємство лише несе витрати на перевезення учасників через перевізника. Які податкові наслідки такої операції? Як обліковувати?

ПДФО та ВЗ - перевезення працівників

Відповідно до пп. «а» п. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку - фізособи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

При цьому, будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з госпдіяльністю роботодавця, що відряджає, зокрема (але не виключно) таких:

  • запрошень сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає;
  • укладеного договору чи контракту;
  • інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;
  • документів, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях або симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з госпдіяльністю роботодавця, що відряджає.

Таким чином, витрати на перевезення працівників підприємства, що направляються у відрядження на бізнес - семінар не включаються до оподатковуваного доходу таких осіб, проте варто подбати про правильне оформлення такого відрядження, а саме:

  • наявність наказу про відрядження;
  • підтвердження участі таких працівників у семінарі;
  • наявність зв’язку тематики семінару з діяльністю підприємства;
  • наявність відміток про перетин кордону (для нарахування добових працівникам).

 

ПДФО та ВЗ - перевезення представників фірм-партнерів

Оскільки за умов запитання при перевезенні пасажирів персоніфікація осіб, які скористалися перевезенням, відсутня, то відповідно можливості оподаткувати дохід непрацівників підприємства в цьому випадку немає.

Таким чином, вартість перевезення не може розглядатися як отриманий фізособами дохід у вигляді додаткового блага і не може розглядатися як об'єкт оподаткування ПДФО та військовим збором.

Тобто фактично визначити, що послуги з перевезення надавалися непрацівникам підприємства, неможливо.

Проте варто обов’язково звернути увагу, щоб у актах, наданих перевізником, кількість перевезених пасажирів або їх персоніфікація не фігурували.

 

ПДВ

Якщо підприємство придбаває послуги з перевезення у платника ПДВ, то за зареєстрованою ним податковою накладною у такого підприємства виникає право на податковий кредит. При цьому, у разі якщо направлення працівників у відрядження на таку конференцію пов’язано з госпдіяльністю підприємства (зокрема, передбачається підвищення рівня працівників, що призведе до збільшення економічних вигод – це може бути вказано, зокрема, у наказі про відрядження), то нараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно.

Водночас, оскільки актами від перевізника не визначено коло осіб, що підлягають перевезенню, то можна вважати, що повна сума таких послуг вважається такою, яка використана у госпдіяльності підприємства.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Таким чином, витрати на перевезення працівників до місця відрядження потраплять до витрат підприємства і вплинуть на фінрезультат до оподаткування. Оскільки такі витрати пов’язані з направленням працівників у відрядження, то їх доцільно обліковувати на бухгалтерському рахунку 92 «Адміністративні витрати».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202414
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189