• Посилання скопійовано

Чи можуть виникнути контрольовані операції між резидентами?

Підприємство 1 (резидент України) придбаває сировину у Підприємства 2 (резидент України). Підприємство 2 імпортує сировину від підприємства - нерезидента, який є власником Підприємства 1. Чи є така операція контрольованою?

У пп. «а» - «ґ» пп. 39.2.1.1 ПКУ викладено перелік господарських операцій платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, та які є контрольованими операціями.

При цьому, у всіх пунктах зазначено, що контрольованою є операція, яка здійснюється саме з пов’язаною особою нерезидентом або через комісіонера-нерезидента.

Однак, якщо в ланцюгу господарських операцій між платником податків і його пов’язаною особою - нерезидентом, передбачених пп. 39.2.1.1 ПКУ, право власності на предмет (результат) такої операції перш ніж перейти від такого нерезидента до платника податків переходить до однієї або декількох осіб, така операція для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств вважається контрольованою операцією між платником податків та таким нерезидентом, якщо ці особи:

  • не виконують в такій сукупності операцій істотних функцій, пов’язаних з придбанням (продажем) товарів (робіт, послуг) між пов’язаними особами;
  • не використовують у такій сукупності операцій істотних активів та/або не приймають на себе істотних ризиків для організації придбання (продажу) товарів (робіт, послуг) між пов’язаними особами.

При цьому необхідно зважати на таке:

  • під істотними функціями та активами розуміються функції, які пов’язані особи не могли б виконати самостійно у своїй звичайній діяльності без залучення інших осіб та використання активів таких осіб;
  • під істотними активами розуміються активи, використання яких є необхідним під час здійснення таких операцій, та які відсутні у пов’язаних осіб;
  • під істотними ризиками розуміються ризики, прийняття яких є обов’язковим для ділової практики таких операцій.

Згідно з пп. «а» пп. 14.1.159 ПКУ пов’язаними особами для юросіб, є юрособи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням, зокрема, такого критерію як володіння корпоративними правами однієї з осіб у розмірі 20 і більше відсотків.

Тобто необхідно зважати не тільки на те, що нерезидент є пов’язаний з Підприємством 1, а й на те, чи могло би Підприємство 1 здійснити придбання у нерезидента без залучення Підприємства 2.

Окрім цього, податківці у консультації від 16.04.2018 №1666/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначали, що господарські операції між резидентами, в тому числі агентом - резидентом, який діє від імені та за дорученням нерезидента, не підпадають під визначення контрольованих. Проте варто звернути увагу, що це є індивідуальною податковою консультацією для конкретного платника податків. 

Тому, аби слідувати такому підходу платнику податків варто отримати власну ІПК від податківців щодо даного питання.

Зважаючи на вищезазначене, операція з придбання у резидента сировини, що була придбана у нерезидента пов'язаної особи, може бути контрольованою, за умови якщо така операція могла б бути здійснена без залучення резидента посередника, або якщо такий посередник не приймав на себе істотних ризиків у такій операції.

Тобто для уникнення виникнення контрольованої операції платник податку повинен мати доказову базу, що Підприємство 2 несе істотні ризики, а також залучає активи для здійснення такої операції. Також підприємство має підготувати пояснення, згідно з якими можна було б визначити, що без залучення резидента-посередника здійснення такої операції було б неможливим.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024385
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202417
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202456
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202419