• Посилання скопійовано

Відмова в реєстрації акцизної накладної: які наслідки для постачальника?

Платник акцизного податку поставив акцизний товар (пальне) неплатнику акцизу, у якого немає ліцензії на зберігання пального. При реєстрації акцизної накладної отримано відмову в зв’язку з відсутністю ліцензії на зберігання пального у покупця. Які наслідки для постачальника і як відобразити таку поставку в декларації?

З 8 вересня 2021 року відбулися зміни у роботі програмного забезпечення з приймання та обробки акцизної накладної. Зокрема, у разі складання акцизної накладної на суб’єкта господарювання – не платника акцизного податку, за виключенням підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету та підприємств, установ та організацій системи державного резерву, у якого відсутня ліцензія на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено. Ми писали про це тут.

В даному випадку продавець пального заповнює додаток 1-1 до декларації акцизного податку, адже відповідно до п. 2 розділу V Порядку №14  Додаток 1-1 заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники).

Зокрема, відповідно до пп. 5 п. 2 розділу V Порядку №14  у графі 5 "Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис.л, приведеного до t 15C) - реалізованого" зазначаються всі обсяги пального, приведеного до t 15 °C, реалізованого у звітному періоді за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними / розрахунками коригування до акцизних накладних, складеними суб'єктом господарювання.

Отже, обсяги постачання пального, за якими не вдалося зареєструвати акцизну накладну, не підлягають відображенню в декларації акцизного податку.

Разом з цим у постачальника є операція потачання пального, за якою залишається незареєстрованою акцизна накладна на постачання пального неплатнику акцизу, який не має ліцензії на зберігання пального.

Постачальнику загрожують штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію АН відповідно до ст. 120-2 ПКУ. Наразі не застосовуються штрафні санкції за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, вчинених у період з початку дії карантину і по його останній день – див. тут. При цьому, ці обмеження не стосуються штрафних санкцій за порушення, які були вчинені до 01.03.2020 року. Тож поки в Україні триває карантин, штрафні санкції за ст. 120-2 ПКУ не застосовуються. Наразі карантин триває до 31 грудня 2021 р. – див. тут.

Якщо така АН залишиться незареєстрованою після закінчення карантину, тоді до платника будуть застосовані штрафні санкції.

З урахуванням нових критеріїв реєстрації АН, для уникнення таких ситуацій в майбутньому, радимо перевіряти покупців на предмет наявності у них ліцензій на зберігання пального до того, як відвантажувати їм пальне.

В даному випадку радимо покупцю пального отримати ліцензію на зберігання пального, а постачальнику знову спробувати зареєструвати акцизну накладну на такого отримувача. Несвоєчасно зареєстрована акцизна накладна відображається в декларації у тому місяці, в якому вона фактично буде зареєстрована – докладніше про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024773
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202414
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024505