• Посилання скопійовано

Пальне подано, а з АЗС ще не відвантажено: чи потрібна ліцензія на зберігання?

Чи потрібно АЗС мати ліцензію на зберігання, якщо паливо подано, а з АЗС ще не відвантажено, паливо знаходиться в загальній ємності?

Запитання:

ТОВ має дві АЗС і реалізує нафтопродукт в роздріб та оптом, відповідно має ліцензії на роздрібну торгівлю і оптову без місця. Підприємство бере участь у тендерах з бюджетними підприємствами. Уклавши договір, виписуємо рахунок на оплату і видаткову накладну на всю кількість пального. В обліку вся кількість пального списана, відкриваємо відомість обліку нафтопродуктів, з АЗС вибиратимуть пальне за необхідності через паливо роздавальну колонку за відомістю. Чи потрібно АЗС мати ліцензію на зберігання, якщо паливо подано, а з АЗС ще не відвантажено, паливо знаходиться в загальній ємності? 

 

Відповідь:

Насамперед зазначимо, що реалізація пального або спирту етилового для цілей розд. VI ПКУ в абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ визначена як будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Відповідно до п. 16.3 Інструкції №281/171/578/155 на підставі перевірених змінних звітів та первинних документів бухгалтерська служба підприємства нафтопродуктозабезпечення складає місячну накопичувальну відомість та обігові відомості, у яких відображаються, зокрема, кількість та вартість нафтопродуктів, реалізованих споживачам за безготівковими розрахунками згідно з відомостями, за талонами та платіжними картками

Визначення терміну «відомість» Інструкція №281/171/578/155 не містить. При цьому талоном є спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування та марки, які позначені на ньому.

ДПІ в ІПК від 08.11.2019 р. №1242/6/99-00-04-02-05-15/ІПК повідомляє, що з 01.07.2019 р. операції з продажу третім особам пального за допомогою талонів, при якій не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального споживачу, не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Отже, відкриття відомості обліку нафтопродуктів, за якою з АЗС відпускатиметься пальне також не є операцією реалізації пального.

 

Щодо ліцензії на зберігання пального

Відповідно до ч. 1 та 20 ст. 15 Закону №481, оптова, роздрібна торгівля пальним та його зберігання здійснюються суб'єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії.

Суб'єкти господарювання отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним та зберігання пального на кожне місце оптової торгівлі пальним або кожне місце зберігання пального відповідно, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним - одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб'єкта господарювання (ч. 8 ст. 15 Закону №481).

При цьому суб'єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії (ч. 16 ст. 15 Закону №481).

Отже, за наявності ліцензії на роздрібну або оптову торгівлю пальним ліцензію на зберігання пального для місць торгівлі отримувати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506