• Посилання скопійовано

Ввезення пального для власного споживання: як скласти акцизні накладні?

Як заповнити акцизну накладну при реалізації пального з акцизного складу пересувного до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом? При умові, що наше підприємство є платником акцизного податку.

У жовтні 2019 року наше підприємство імпортувало підакцизний товар (скраплений газ УКТЗЕД 2711139700) та при розмитненні сплатило акцизний податок. Скраплений газ використовується підприємством у власному хімічному виробництві.

Згідно п.7 розділу ІІ Порядку № 262 від 19.06.2019 р. та ІПК від 24.07.2019 р. № 3428/6/99-99-12-03-03-15/ІПК підприємство склало і зареєструвало акцизну накладну в одному примірнику з такими реквізитами:

1) коди операцій для акцизної накладної – заповнено цифровий код «4»;

2) ознака щодо умов оподаткування пального – заповнено цифровий код «0»;

3) ознака щодо напрямів використання пального – заповнено цифровий код «0»;

4) примірник «1» із «1»;

5) особа, що реалізує пальне – заповнено найменування та код ЄДРПОУ нашого підприємства;

6) особа, отримувач пального – заповнено найменування та код ЄДРПОУ нашого підприємства;

7) реквізити акцизного складу та пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне – незаповнені;

8) реквізити акцизного складу та пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне – заповнено реквізити пересувного акцизного складу (транспортного засобу перевізника), який здійснює транспортування пального на митну територію України, а саме: двосимвольний код типу транспортного засобу, дані про місткість ємності (секцій), номер державної / міжнародної / іноземної реєстрації;

9) реквізити митної декларації – заповнено код напрямку переміщення «ІМ», код митного режиму «40» та код типу декларації «АА», дата митної декларації, номер митної декларації; 10) інші реквізити вступна частини акцизної накладної – незаповнені;

11) таблична частина акцизної накладної – заповнено всі реквізити граф 1-4. ІІ.

Наступного дня після імпорту підакцизного товару підприємство відвантажило вказаний підакцизний товар з транспортного засобу перевізника у власний транспортний засіб, що використовується підприємством для переміщення скрапленого газу на митній території України для потреб власного споживання /промислової переробки. Підприємство склало і зареєструвало Акцизну накладну в двох примірниках за такими реквізитами:

1) коди операцій для акцизної накладної – заповнено цифровий код «0»;

2) ознака щодо умов оподаткування пального – заповнено цифровий код «0»;

3) ознака щодо напрямів використання пального – заповнено цифровий код «0»;

4) особа, що реалізує пальне – заповнено найменування та код ЄДРПОУ нашого підприємства;

5) особа, отримувач пального – заповнено найменування та код ЄДРПОУ нашого підприємства;

6) реквізити акцизного складу та пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне – заповнено реквізити пересувного акцизного складу, який здійснював транспортування пального на митну територію України, а саме: двосимвольний код типу транспортного засобу, дані про місткість ємності (секцій), номер державної / міжнародної / іноземної реєстрації;;

7) реквізити акцизного складу та пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене (отримане) пальне – заповнено реквізити пересувного акцизного складу (власного транспортного засобу), який здійснює переміщення скрапленого газу на митній території України для потреб власного споживання /промислової переробки а саме: двосимвольний код типу транспортного засобу, дані про місткість ємності (секцій), номер державної / міжнародної / іноземної реєстрації;

8) інші реквізити вступна частини акцизної накладної – незаповнені;

9) таблична частина акцизної накладної – заповнено всі реквізити граф 1-4. ІІІ.

Наступним кроком підприємство відвантажило пальне (скраплений газ) з акцизного складу пересувного (власного транспортного засобу) до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом – стаціонарна ємність (ємності) об’ємом до 200 м.куб. Обсяги отримуваного пального протягом календарного року не перевищують 1000 куб.м. Скраплений газ використовується підприємством у власному хімічному виробництві.

Як скласти акцизну накладну при реалізації пального з акцизного складу пересувного (власного транспортного засобу), який вже є ідентифікований в СЕА РПСЕ як акцизний склад пересувний, до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом (стаціонарна ємність)? При умові, що пальне використовується для власного споживання /промислової переробки?

Відповідь: Насамперед зазначимо, що у відповіді на питання 2 ДФС в ІПК від 24.07.2019 р. №3428/6/99-99-12-03-03-15/ІПК повідомляла, що після відвантаження пального з акцизного складу пересувного на акцизний склад складається акцизна накладна (далі – АН) у двох примірниках. Особливості деяких обов'язкових для заповнення полів такої АН – зазначається код операції «0», реквізити акцизного складу пересувного, з якого відвантажене пальне (в лівій частині такої накладної), реквізити акцизного складу, на який відвантажене пальне (в правій частині такої АН).

Однак в ситуації, що розглядається, пальне надходить (вивантажується) до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом (стаціонарна ємність до 200 куб. м).

Складання АН ф. «П» на ввезення пального на митну територію України

Відповідно до п. 231.1 ПКУ платник акцизного податку при ввезенні на митну територію України пального, з якого сплачено акцизний податок, зобов'язаний скласти в електронній формі АН за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

При цьому така АН складається в одному (першому) примірнику. Реєстрація першого примірника АН в ЄРАН при ввезенні пального на митну територію України здійснюється не пізніше дня, наступного за днем оформлення належним чином МД (абз. 1 п. 231.6 ПКУ).

Зразок заповнення АН на операцію ввезення пального на митну територію України див. тут https://news.dtkt.ua/taxation/excise/56753

Отже, в ситуації, що розглядається, АН на ввезення пального була складена правильно.

Щодо складання АН з одного транспортного засобу на інший

Акцизний склад пересувний в пп. 14.1.61 ПКУ визначено як транспортний засіб (автомобільний, залізничний, морський, річковий, повітряний, магістральний трубопровід), на якому переміщується та/або зберігається пальне або спирт етиловий на митній території України.

При цьому не є акцизним складом пересувним транспортний засіб, що використовується суб'єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Отже, на операцію відвантаження вказаного підакцизного товару з транспортного засобу перевізника на власний транспортний засіб, що використовується підприємством для переміщення скрапленого газу на митній території України для потреб власного споживання /промислової переробки складання АН не передбачено.

Разом з тим, норми пп. «б» абз. 7 п. 231.3 ПКУ зобов'язують особу, яка реалізує пальне, скласти АН в одному примірнику у разі реалізації пального з акцизного складу пересувного для власного споживання чи промислової.

ДФС в ІПК від 09.09.2019 р. №84/6/99-00-04-02-05-15/ІПК та ДПС в ІПК від 20.11.2019 р. №1452/6/99-00-04-02-06-15/ІПК повідомляють, що платник податку – розпорядник акцизного складу пересувного, акцизний склад пересувний якого використовувався при ввезенні пального на митну територію України, завжди складає АН при реалізації такого пального з такого акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного або акцизного складу.

АН на обсяги пального, використаного для власного споживання протягом звітного місяця, можуть складатись за кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним за кожним кодом згідно з УКТ ЗЕД пального, використаного для власного споживання протягом такого місяця, не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг пального, використаного для власного споживання протягом такого місяця.

Реєстрація таких АН в ЄРАН також повинна бути здійснена не пізніше останнього дня звітного місяця.

Виходячи з того, що транспортний засіб, що використовується суб'єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки не є акцизним складом пересувним, то на АН, складену  операцію відвантаження вказаного підакцизного товару з транспортного засобу перевізника на власний транспортний засіб  необхідно скласти розрахунок коригування та зареєструвати його в ЄРАН. Оскільки в електронній системі адміністрування реалізації пального обсяги імпортованого пального засвоєно.

При цьому, на виконання вимог пп. «б» абз. 7 п. 231.3 ПКУ необхідно скласти АН в одному примірнику на операцію реалізації пального з акцизного складу пересувного для власного споживання чи промислової переробки.

Зразок заповнення АН на операцію реалізації пального з акцизного складу пересувного для власного споживання чи промислової переробки див. тут https://news.dtkt.ua/taxation/excise/57046

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»

  • Чи можна пальне для генератора використати для заправки авто?
    Підприємство придбало та зберігає дизельне паливо для роботи генератора. Пальне зберігається у каністрах 5 л. без ліцензії на зберігання. Чи можна у період простою генератора заправляти цим пальним авто, у зв'язку з тим, що генератор не використовується, а пальне має обмежений строк зберігання?
    05.04.2024785
  • Що потрібно для того, щоб імпортувати гексан та продавати його оптом?
    Підприємство має намір займатися торгівлею продуктом під назвою «Гексан». Як обчислюється акциз при імпорті, а потім при продажі гексану? Чи потрібна ліцензія на торгівлю таким продуктом?
    01.04.202415
  • Ліцензія та акциз при продажу електроліту і акумуляторної кислоти
    Підприємство планує торгувати електролітом (код УКТ ЗЕД 8507 10 20) і акумуляторною кислотою (код 3806 10 00). Чи потрібно ставати платником акцизного податку? Чи потрібно оформляти ліцензію?
    29.03.202413
  • Чи може виробник алкоголю продати напої підприємству для використання під час свята?
    Підприємство – виробник алкогольних напоїв, який має ліцензію на виробництво та не має ліцензії на роздрібний продаж, планує продати партію алкогольних напоїв іншому підприємству, для використання під час святкових заходів для працівників. Це останнє підприємство також не має ліцензії на роздрібний продаж алкогольних напоїв. Чи може підприємство - виробник продати алкогольні напої підприємству, яке не має ліцензії на роздрібний продаж?
    08.03.202458
  • Чи виникає акцизний податок на пальне при продажу автомобіля з повним баком?
    Підприємство продає вроздріб нові автомобілі. За стандартами компанії перед продажем необхідно провести передпродажню підготовку товару, яка включає повний бак палива (це чітко прописано в стандартах, в разі невиконання – позбавлення права дилерства). При перевірці ДПС наполягає, що при постачанні авто з повним баком йде "умовний" продаж палива, тому необхідно реєструватись платником акцизу та отримувати ліцензію, вважають за потрібне накласти штраф за продаж палива без ліцензії. Чи правильно це?
    22.02.2024506