• Посилання скопійовано

Структурний підрозділ ТОВ: реєстрація, звітність, ЄСВ, ПДФО, ВЗ?

Структурний підрозділ ТОВ: реєстрація, звітність, ЄСВ, ПДФО, ВЗ?

Повідомлення податкової про наявність такого об’єкта.

Протягом 10 робочих днів з дати оренди приміщення до податкової за основним місцем обліку (в Києві) потрібно подати форму № 20-ОПП (див. п. 8.3 Порядку № 1588).

В колонці 6 та 7 форми слід поставити код за КОАТУУ і назву населеного пункту, в якому знаходиться орендований об’єкт.

В колонці 8 зазначається адреса цього об’єкта.

Оскільки це об’єкт, який орендується, в колонці 9 таблиці форми вказують код «8» (орендується).

В колонці 10 ставлять «7» (якщо оренда довгострокова – на строк більше року) чи «8» (короткострокова оренда – на строк менше року).

В колонці 11 варто поставити позначку «+», що свідчитиме про взяття об’єкта на облік за неосновним місцем обліку.

Детально порядок заповнення цієї форми наведено в Пам’ятці, яка є додатком до форми.

Як вести облік заробітної плати працівників цього структурного підрозділу?

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік підприємство самостійно:

  • розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;
  • затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;
  • може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства тощо.

 Тобто, особливості обліку заробітної плати підприємство визначає самостійно. Очевидно, що такий облік ведеться в бухгалтерії підприємства. Причому заповнення табелю обліку робочого часу може бути покладено наказом керівника ТОВ чи посадовою інструкцією на одного з працівників структурного підрозділу.

Чи є зазначений підрозділ відокремленим?

З точки зору ГКУ зазначений підрозділ є структурним (див. ч. 1, ч. 2, ч. 3 ст. 64 ГКУ) і не є відокремленим.

Для того, щоб бути відокремленим, підрозділ має бути виділено на окремий баланс і він має вести бухоблік, подавати статзвітність тощо (ч. 8 ст. 19 ГКУ), відомості про нього мають зазначатися у Єдиному держреєстрі (ч. 1 ст. 58 ГКУ), питання про їх розміщення погоджуються з органами місцевого самоврядування і вони діють на підставі затвердженого підприємством Положення, їм можуть відкриватися рахунки в банку  (ч. 4 ст. 64 ГКУ) тощо.

Як і куди сплачувати податки з зарплати таких працівників?

ПДФО з зарплати працівників сплачується за місцезнаходженням структурного підрозділу.

Форма № 1ДФ у вигляді окремої порції подається до податкової за місцезнаходженням підприємства, а копія цієї форми подається за місцезнаходженням структурного підрозділу.

Варто сказати, що якогось окремого порядку подання копій форми № 1ДФ Порядком № 4 не встановлено. Поряд з цим відповідно до п. 49.3 ПКУ податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

  1. особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  2. надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  3. засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Тому і копію можна подати в один з цих способів.

Варто сказати, що в підкатегорії 103.25 ЗІР податкова відповідає на таке питання: «Яким чином подавати податковий розрахунок за ф. 1ДФ за відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) ПДФО до бюджету та який порядок подання копій податкових розрахунків до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу, у разі подання податковим агентом податкового розрахунку у паперовому вигляді?».

У відповіді податкова назвала чомусь тільки один варіант надання копії – надсилання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Хоча в програмах з подання електронної звітності передбачені можливості подання копії в електронному вигляді. Наприклад, в одних програмах в самій формі передбачені окремі комірки, в яких проставляють окремо податкову для подання копії і окремо для подання оригіналу. В інших спершу подають оригінал, а потім створюють дублікат оригіналу і надсилають його як копію в податкову за місцезнаходженням структурного підрозділу. Таким чином, радимо ознайомитися з програмним забезпеченням, яке застосовується для подання форми № 1ДФ, як саме там реалізовано механізм подання копії.

Детальніше про ПДФО і форму № 1ДФ – тут.

А ВЗ і ЄСВ сплачується за місцезнаходженням підприємства (Київ). Звітність з ЄСВ також подається за місцезнаходженням підприємства. Детальніше тут і тут.

Чи потрібно подавати ще якусь окрему звітність про наявність такого об’єкта?

Ні, в описаній у питанні ситуації більше нічого подавати не потрібно.

Які наслідки за неінформування податкової про такий об’єкт, несплату податків за місцезнаходженням підрозділу та неподання відповідної звітності?

За неподання форми № 20-ОПП штраф 1020 грн. (п. 117.1 ПКУ).

За неподання копії форми № 1ДФ штраф не передбачено (детальніше див. тут).

За несплату ПДФО за місцезнаходженням підрозділу штраф 25% суми несплаченого ПДФО (п. 127.1 ПКУ) (детальніше тут).

Поряд з цим у разі несвоєчасної сплати ПДФО нараховується пеня (див. ст. 129).

Окрім того, на посадових осіб відповідно до ст. 163-4 КУпАП може бути накладено попередження чи штраф у розмірі від 2 до 3 НМДГ (34 грн. – 51 грн.).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Загальні положення»