• Посилання скопійовано

За відокремлені підрозділи податки може сплачувати й юрособа

Підприємство зареестровано в м. Ізюмі Харківської області (сплачує податки за містом реєстрації), має не відокремлені структурні підрозділи у Харківській області. Яку структуру підприємства потрібно створити, щоб сплачувати податки в райони, де працують не відокемлені структурні підрозділи? Які податки сплачувать за цими підрозділами окремо?

За приписами ст. 95 ЦКУ відокремленими структурними підрозділами є філії та представництва. Дані про такі відокремлені підрозділи обов’язково вносяться до ЄДР.

З огляду на запитання, структура підприємства наразі включає лише невідокремлені підрозділи, які наявні в штаті юрособи, а всі працівники таких підрозділів приймаються на роботу саме за місцезнаходженням юрособи. І це не зважаючи на те, що такі підрозділи можуть знаходитись поза місцезнаходженням юрособи, тобто за іншою адресою, ніж юрадреса ЮО за ЄДР.

За останній рік територіально-адміністративна реформа фактично реалізована на місцях із створенням ОТГ (об’єднаних територіальних громад). Відповідно, такі ОТГ мають у своєму розпорядженні місцеві бюджети та відповідають за їх наповнення.

Втім, підприємство, яке має невідокремлені структурні підрозділи, сплачує всі місцеві податки за правилами, встановленими ПКУ.

За приписами пп. 14.1.222 ПКУ роботодавець - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво) або самозайнята особа, яка використовує найману працю фізичних осіб на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та несе обов'язки із сплати їм заробітної плати, а також нарахування, утримання та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету, нарахувань на фонд оплати праці, інші обов'язки, передбачені законами.

Для цілей розділу IV цього Кодексу до роботодавця прирівнюються юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ чи її представництво), постійне представництво нерезидента або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) дохід за виконання роботи та/або надання послуги згідно із цивільно-правовим договором у разі, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими.

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (п. 45.2 ПКУ).

Податкова декларація, розрахунок, звіт (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючим органам у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата грошового зобов’язання, у тому числі податкового зобов’язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку, а також суми нарахованого єдиного внеску (п. 46.1 ПКУ).

Взяття на облік платників податків - юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів здійснюється після їх державної реєстрації чи включення відомостей про них до відповідних державних реєстрів на умовах, що визначаються законодавчими актами України, крім випадків, визначених цим Кодексом, коли органами реєстрації є контролюючі органи або коли проведення державної реєстрації платника податків у відповідному статусі законодавством не передбачається (п. 63.4 ПКУ).

Порядок взяття на облік юросіб та їх відокремлених підрозділів, внесених до ЄДР, наведений у ст. 64 ПКУ.

Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету визначений у п.168.4 ПКУ.

Податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України (пп. 168.4.1 ПКУ) Такий порядок застосовується всіма юрособами, у т. ч. такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку (далі - відокремлений підрозділ).

У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів у встановленому порядку (пп. 168.4.2 ПКУ).

При цьому, суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (пп. 168.4.3 ПКУ).

Юрособа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів за місцезнаходженням відокремлених підрозділів (пп. 168.4.4 ПКУ).

За приписами пп. “б” п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов'язані, зокрема, подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку - фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Відтак, загально, слід дійти наступних висновків:

1) підприємство може мати не відокремлені структурні підрозділи, податки за які сплачує юрособа за місцем юрадреси юрособи (йдеться про ПДФО, ВЗ та ЄСВ). Якщо не відокремлений структурний підрозділ знаходиться в іншій адміністративно-територіальній одиниці, то у будь-якому разі працівник оформлюються за юрадресою підприємства та роботодавцем вважається саме юрособи, податки сплачуються за основним місцем обліку юрособи (юрадреса за ЄДР).

2) підприємство може мати відокремлені структурні підрозділи, які:

  • реєструються в ЄДР та беруться на облік в органах ДПС за їх місцезнаходженням (юрадреса відокремленого структурного підрозділу за ЄДР);
  • юрособа при створенні такого підрозділу приймає положення про нього, у якому прямо вказує на те, чи уповноважує юрособа такий структурний підрозділ на сплату податків. При цьому, вказується, що за відсутності таких повноважень, у положені прописується правила/порядок ведення обліку, подання звітності та сплату податків — фактично, не уповноважений на сплату податків відокремлений підрозділ, такі дії виконує централізована бухгалтерія юрособи — це стосується й інших податків, зборів, які сплачуються за такий відокремлений структурний підрозділ,
  • сплата податків, зокрема, ПДФО, ВЗ при виплаті доходу працівникам здійснюються на рахунки ОТГ чи іншої територіальної громади, де зареєстрований відокремлений структурний підрозділ, звітність подається юрособою за місцем обліку такого відокремленого структурного підрозділу.

3) щодо ЄСВ, слід відзначити наступне. За приписами п.1 ч.1 ст. 4 Закону № 2464 Платниками єдиного внеску є роботодавці, до яких прирівнюються філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), утворені відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами.

ДПС у базі “ЗІР” категорія 201.04.01 на запитання “Яким чином нараховують і сплачують ЄВ відокремлені підрозділи ЮО?” надається відповідь: нараховування і сплату (перерахування) єдиного внеску за відокремлені підрозділи, які не мають окремого балансу, здійснює централізовано головне підприємство – юридична особа за своїм місцезнаходженням. У разі прийняття юридичною особою рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами, такий відокремлений підрозділ самостійно нараховує та перераховує суми єдиного внеску за своїм місцезнаходженням.

Щодо ведення касових операцій, то слід врахувати приписи п. 11 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затв. Постановою НБУ №148 від 29.12.2017 р. При цьому, свого часу податкові органи вказували на те, що підприємство відповідно до Положення №148 зобов’язане розробити і затвердити порядок оприбуткування готівки в касі внутрішнім документом, у якому максимально врахувати особливості роботи як установи/підприємства, так і його відокремлених підрозділів (внутрішній трудовий розпорядок, режим роботи, графіки змінності, порядок та особливості здавання готівкової виручки (готівки) до банку).

Для відокремлених підрозділів установи/підприємства порядок оприбуткування готівки в касі встановлюється та доводиться внутрішніми документами. Отже, у разі розрахунків на відокремленому підрозділі через РРО вести касову книгу не обов’язково, якщо дотримано вимог щодо оприбуткування готівки на відокремленому підрозділі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202410
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202427
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202427
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202428
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024130