• Посилання скопійовано

Вихід учасника з ТОВ та виплата частки майном

ТОВ на загальній системі (платник ПДВ). Учасник хоче вийти з ТОВ та свою частку забрати майном. Чи можна це майно вивести не за залишковою вартістю, а за оцінкою після експертизи? Які податкові наслідки виникнуть, якщо експертна оцінка буде менша, аніж залишкова вартість?

Відповідно до ч. 8 ст. 24 Закону про ТОВ  вартість частки учасника визначається виходячи з ринкової вартості сукупності всіх часток учасників товариства пропорційно до розміру частки такого учасника. Ринкова вартість сукупності всіх часток товариства може визначатися із залучення незалежного оцінювача.

Зазначимо, що оцінка майна проводиться у випадках, встановлених законодавством України, міжнародними угодами, на підставі договору, а також на вимогу однієї з сторін угоди та за згодою сторін. При цьому проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках, встановлених ст. 7 Закону №2658, зокрема, у разі:

  • визначення вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до цього товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника із складу такого товариства;
  • переоцінки основних фондів для цілей бухобліку.

Товариство виплачує учаснику, який вийшов з товариства, вартість його частки або передає майно лише пропорційно до розміру оплаченої частини частки такого учасника (ч. 9-10 ст. 24 Закону про ТОВ).

Товариство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім належним йому майном (ч. 1 ст. 3 Закону про ТОВ).

Положеннями ч. 1 ст. 66 ГКУ встановлено, що майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. Відповідно до ч. 1 ст. 190 ЦКУ майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Отже, для визначення вартості майна товариства для виплати частки учаснику, що з нього вибуває, вартість оборотних та необоротних активів необхідно зменшити на суму довгострокових та поточних зобов'язань.

Докладніше про визначення частки учасника в майні товариства читайте тут>>

Розглянемо на прикладі повернення внеску основними засобами. Вартість частки учасника визначено в сумі 12000 грн. Засновники вирішили передати учаснику об’єкт ОЗ, у якого залишкова вартість дорівнює 13500 грн, а нарахований знос – 15200 грн.

Бухгалтерський облік цієї операції показано у таблиці.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

1.

Нараховано зобов’язання по виплаті частки перед учасником, який виходить із ТОВ

452

672

12000

2.

Зменшено статутний капітал

40

452

12000

3.

Списано знос основних засобів, які передаються учаснику

13

10

15200

4.

Переведено основні засоби до необоротних активів, утримуваних для продажу (залишкова вартість більше, ніж вартість частки учасника)

286

10

13500

5.

Погашено зобов’язання перед учасником основними засобами

672

712

12000

6.

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

712

641/ПДВ

2000

7.

Списано собівартість необоротних активів, утримуваних для продажу

943

286

13500

 

Висновки:

  1. Підприємство може повернути майно засновнику за оціночною вартістю;
  2. Списання майна з балансу за залишковою вартістю здійснюється за загальними правилами (ми навели приклад для основних засобів);
  3. Фінрезультат від такої операції формується за загальними правилами (за даними прикладу отримано збиток);
  4. Коригування фінрезультату з метою оподаткування не здійснюється;
  5. ПДВ нараховується на загальних підставах, податкова накладна складається також на загальних підставах.

***

 Читайте також: Повернення внесків засновнику при ліквідації підприємства 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202486
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024960
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202456
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202422
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428