• Посилання скопійовано

Обсяг контрольованої операції для трансфертного ціноутворення

Підприємство мало заборгованість за кредитним договором з пов’язаною особою (нерезидентом) у розмірі 5 млн грн. Протягом звітного року заборгованість погашено. Крім того, загальна сума за придбаними товарами (послугами) складає 4,8 млн грн. Як розрахувати обсяг контрольованої операції для трансфертного ціноутворення?

Згідно з пп. 39.2.1.1 ПКУ контрольованими операціями є господарські операції платника податку на прибуток, які можуть впливати на об’єкт оподаткування і здійснюються з пов’язаними особами – нерезидентами (визначення «пов'язані особи» див у пп. 14.1.159 ПКУ). 

Господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення відповідно до пп. 39.2.1.4 ПКУ є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, які можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема ЗЕД - контракти за товарами, операції з придбання (продажу) послуг, а також фінансові операції, включаючи кредити.

Суть віднесення операції до контрольованої - це перевірка на можливість заниження об’єкта оподаткування податком на прибуток. Фактично перевірка операції на відсутність заниження доходу та завищення витрат, за якими визначається об’єкт оподаткування.

Наприклад, придбання товарів у пов’язаної особи нерезидента: завищена ціна в порівнянні із ринковими цінами впливає на суму витрат, як наслідок на об’єкт оподаткування, або сума отриманого кредиту, жодним чином не впливає на фінрезультат, проте нараховані проценти відображаються у складі витрат. Зверніть увагу! Сума наданих (отриманих) кредитів не враховується при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення. Але сума нарахованих відсотків за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні такого критерію (додатково див. лист ДФСУ від 07.06.2017 р. №535/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Контрольованими операціями визнаються господарські операції, якщо одночасно виконуються такі умови (пп. 39.2.1.7 ПКУ):

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких госпоперацій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

 

Річний дохід платника податків

Визначається згідно з звітом про фінрезультати, зокрема, це:

  • дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за вирахуванням непрямих податків та інших відрахувань із доходу (рядок 2000);
  • інші операційні доходи (рядок 2120);
  • фінансові доходи (рядки 2200 і 2220);
  • інші доходи (рядок 2240).

 

Обсяг господарських операцій

Згідно з пп. 39.2.1.9 ПКУ обсяг господарських операцій платника податків для цілей пп. 39.2.1.7 ПКУ обраховується за цінами, що відповідають принципу «витягнутої руки». І як уточнюється у пп. 39.1.1 ПКУ платник податку, який бере участь у контрольованій операції, повинен визначати обсяг його оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки». Встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» проводиться за методами, визначеними п. 39.3 ПКУ.

Це означає, що зазначений вище критерій у 10 млн грн потрібно перевірити щодо принципу «витягнутої руки». А саме господарські операції з контрагентом за договірними цінами, які є до 10 млн грн, слід перерахувати за цінами, які відповідають принципу «витягнутої руки». Якщо перерахований критерій буде вище 10 млн грн та при відповідності іншим критеріям, операція є контрольованою. 

Отже, показники для критерію визначення контрольованої операції визначаються за правилами бухобліку звітного року. Згідно з ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. 

 

Висновок:

Враховуючи умови запитання для визначення обсягу госпоперацій для цілей трансфертного ціноутворення потрібно враховувати операції за договорами поставки товарів (послуг), а також суми нарахованих процентів за кредитним договором з нерезидентом, а сума кредиту при визначенні вартісного критерію не враховується  (додатково див. тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.20244
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128