• Посилання скопійовано

Порушено справу щодо банкрутства ТОВ: коли списувати заборгованість?

Згідно з договором фінлізингу ТОВ «А» перерахувало ТОВ «Б» 100 тис. грн. ТОВ «Б» передано майно ТОВ «А» на суму 70 тис. грн. У червні 2018 р. надійшла інформація, що порушено справу проти ТОВ «Б» про визнання боржника банкрутом. Як списати заборгованість в обліку? Що з ПДВ?

Для цілей податкового обліку згідно з пп. «з» пп. 14.1.11 ПКУ безнадійною заборгованістю вважається заборгованість суб’єкта господарювання, визнаного банкрутом, у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до роз’яснень ДФС у листах від 17.12.2015 р. № 27022/6/99-99-19-02-02-15, від 01.06.2017 р. №432/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 15.06.2017 р. №673/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 14.12.2017 р. №2984/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 26.01.2018 р. №299/ІПК/28-10-01-03-11 достатньою умовою для визнання заборгованості безнадійною відповідно до вимог пп. «з» пп. 14.1.11 ПКУ є наявність постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом, прийнятої у судовому засіданні за участі сторін, або припинення юрособи, що підтверджується записом у ЄДР про держреєстрацію припинення юрособи.

Зазначимо, що ПКУ більше ніяких додаткових критеріїв визнання дебіторської заборгованості боржника безнадійною не виносить – тобто незалежно від того, чи кредитор пред’являв свої вимоги боржнику у процедурі банкрутства. 

Вважаємо, що фраза «прийнятої у судовому засіданні за участі сторін» - це лише фраза з ч. 1 ст. 37 Закону про банкрутство: «У випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців».

Таким чином, для цілей ПКУ дебіторська заборгованість стає безнадійною на дату постанови господарського суду про визнання боржника банкрутом. Втім, у нас є ще бухоблік й податкові критерії безнадійності, які  не збігаються із податковим обліком.

Адже для бухобліку потрібна, зокрема, впевненість у неповерненні боргу (п. 4 П(С)БО 10). Саме через це заборгованість виключають із балансу (п. 11 П(С)БО 10). А така впевненість прийде лише протягом року після прийняття такої постанови (ст. 37 Закону про банкрутство). А саме тоді (коли існує впевненість в тому, що дебіторська заборгованість не буде погашена!) відбувається списання боргу за рахунок резерву сумнівних боргів в бухобліку.

 

На замітку!

Згідно з ст. 23 Закону про банкрутство особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання (30 днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство), або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі. Вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними (ч. 5 ст. 45 Закону про банкрутство).

Тому коригування фінрезультату до оподаткування в цьому випадку відбувається за датами подій в бухобліку. Спочатку збільшення на суми створеного резерву сумнівних боргів у звітних періодах його створення. А далі - зменшення на суму списаної за рахунок такого резерву заборгованості - у звітних періодах її списання в бухобліку, незважаючи на те, що в податковому обліку вона стала безнадійною ще з дати набрання чинності постанови суду про банкрутство. Адже до коригування в цьому випадку призводить використання резерву сумнівних боргів і відповідність списаної за його рахунок заборгованості ознакам безнадійної за пп. 14.1.11 ПКУ. Про це ми зазначали тут>> 

Згідно з Інструкцією №291 нарахування суми резерву сумнівних боргів відображається за Дт субрахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги» у кореспонденції з Кт рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів». Списання безнадійної дебіторської заборгованості  в даному випадку відображається бухгалтерським записом за Дт рахунку 38 «Резерв сумнівних боргів» у кореспонденції з Кт субрахунку 361. У разі недостатності суми нарахованого резерву сумнівних боргів безнадійна дебіторська заборгованість списується до інших операційних витрат, а саме у Дт субрахунку 944 «Сумнівні та безнадійні борги».

 

ПДВ

У листі від 23.07.2018 р. №3236/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, про який ми згадували тут, податківці наголосили: «У разі попередньої оплати товарів/послуг, які у межах терміну позовної давності не були поставлені, факт придбання таких товарів/послуг, як це передбачено п. 198.3 ПКУ, відсутній та відповідно платник податку втрачає право на податковий кредит, попередньо сформований за операцією з придбання таких товарів/послуг».

Відповідно платник податку зобов’язаний відкоригувати таку суму податкового кредиту. 

Податківці у коментованій ІПК навели такий алгоритм коригування раніше відображеного ПК:

  • якщо ПК було сформовано на підставі ПН до 01.07.2015 р. – податковий кредит коригується на підставі бухгалтерської довідки;
  • якщо ПК було сформовано на підставі ПН після 01.07.2015 р. – податковий кредит коригується шляхом нарахування ПДВ за нормою п. 198.5 ПКУ зі складанням відповідної ПН

Логічно це зробити у звітному періоді списання заборгованості (на підставі бухгалтерської довідки).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.202498
  • З якою періодичністю складати подорожній лист?
    Водії виїжджають за заявкою і після виконання замовлення можуть отримати наступну. Маршрут та дату повернення визначити складно. За якою формою складати подорожній лист? Чи можна скласти один подорожній лист на весь період поїздки (місяць та більше), чи під кожну заявку?
    22.03.2024972
  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202457
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202423
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202428