• Посилання скопійовано

Операції з готівкою ФОПа

ФОП на ІІ групі ЄП отримує готівкою через ПРРО плату за свої рієлторські послуги від фізосіб. Чи може ФОП бути платником ЄП ІІ групи? Чи може не здавати готівку в банк? Чи повинен дотримуватися законодавства про касову дисципліну?

Чи може ФОП на ЄП групи 2 бути рієлтером?

В пп. 2 п. 291.4 ПКУ читаємо, що на групі 2 ЄП можуть бути ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню.

Там же зазначено, що не можуть перебувати в цій групі, а тільки в групі 3 ФОП, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005).

За кодом 70.31 КВЕД ДК 009:2005 числиться діяльність агентств нерухомості, що включає посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна.

Варто сказати, що замість КВЕД ДК 009:2005 діє КВЕД ДК 009:2010. Але під кодом 70.31 в цьому новому КВЕД числиться та сама діяльність агентств нерухомості.

Фактично рієлторська діяльність і є посередницькою діяльністю з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна.

Таким чином, рієлтор не може бути ФОП на ЄП групи 2, а тільки на ЄП групи 3.

 

Чи може ФОП не здавати отриману виручку в банк?

Особливості касової дисципліни визначаються Положенням № 148.

Відповідно до п. 14 Положення № 148 ФОП ліміт каси та строки здавання готівкової виручки (готівки) не встановлюються.

Це означає, що ФОП може не здавати отриману виручку в банк.

ФОП не веде касової книги (п. 39 Положення № 148). Немає обов’язку для ФОП застосовувати і касові ордери.

Поряд з цим він має дотримуватися окремих норм Положення № 148.

Наприклад, ФОП протягом одного робочого дня може здійснювати розрахунки готівкою з однією фізичною особою на суму до 50 000 грн. включно.

Тобто, ФОП не може отримати від фізособи протягом дня більше 50 тис. грн.

За перевищення граничних сум розрахунків готівкою передбачено адміністративний штраф за ст. 163-15 КУпАП – у розмірі від 100 до 200 НМДГ (1700 грн. – 3400 грн.).

Накладає цей штраф податкова (див. ст. 234-2 КУпАП).

Щоправда, накласти цей штраф податкова може не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення (ст. 38 КУпАП). Тому якщо з дати порушення мине два місяці і податкова не накладе в цей період штрафу, фактично ФОП уникне відповідальності.

Поряд з цим зазначені готівкові обмеження не поширюються на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток). Про це ми писали тут.

Тобто, не буде помилкою, якщо ФОП проб’є чек РРО на суму, більшу за 50 тис. грн., які отримає з використанням платіжної картки, а не готівки.

 

Інші норми Положення № 148, яких має дотримуватися ФОП.

Перша.

Див. п. 9 Положення № 148: ФОП, який приймає до обслуговування електронні платіжні засоби з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг і оснащений платіжним терміналом (у тому числі з'єднаним чи поєднаним з РРО), має право за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку, надавати держателю електронного платіжного засобу (якщо така послуга передбачена правилами відповідної платіжної системи) послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа, а також, але не виключно, з надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти) та відображенням таких операцій у КОРО або РК, у разі їх використання.

Друга.

Оприбуткування та облік ФОП отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат/у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному ПКУ (п. 11 Порядку № 148).

Таким чином, в такому обліку потрібно своєчасно (у день надходження) і в повній сумі відображати отриману готівкову виручку.

Третя.

ФОП, яким Законом про РРО надано право проводити розрахунки готівкою із споживачами без використання РРО з використанням відповідних книг обліку і специфіка функціонування яких унеможливлює оформлення ними кожної операції касовим ордером (продаж проїзних і перевізних документів; білетів державних лотерей; квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів), оприбутковують готівку наприкінці робочого дня за сукупністю операцій у цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням у КОРО або РК (п. 13 Положення № 148).

Четверта.

ФОП для підписання електронного касового документа має право використовувати кваліфікований електронний підпис/удосконалений електронний підпис (п. 23 Положення № 148).

П’ята.

ФОП, які відповідно до законодавства України приймають до обслуговування електронні платіжні засоби та проводять розрахунки із застосуванням РРО і надають держателям електронних платіжних засобів послуги з видачі готівки з друкуванням квитанції платіжного термінала (або розрахункового документа), реєструють у встановленому порядку такі операції в розрахункових документах РРО або РК (п. 27 Положення № 148).

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024337
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483