• Посилання скопійовано

Чи потрібен РРО?

Юридична особа, виробник одягу, КВЕД відповідний (виробництво), реалізовує про-дукцію власного виробництва: 1 - частково з оплатою від покупців на розрахунковий рахунок через приват-24, через Лік-пей і портмоне (еквайринг) термінал; 2 - через Нову пошту (РРО не застосовується, так як кошти надходять від Нової пошти з рахунку на рахунок); 3 - частково через касу (відповідно до ст.9 ЗУ про застосування РРО - також РРО не засто-совуємо). Чи потрібно застосовувати РРО у першому випадку (через приват-24, портмоне і лікпей, термінали), і не застосовувати в 2 та 3 випадку?

Оплата від покупців на розрахунковий рахунок через приват-24, через Лікпей і портмоне (еквайринг) термінал

 

Як відомо, 7 грудня 2020 р., президент В. Зеленський підписав Закон №1017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтермінували обов’язковість застосування РРО до 1 січня 2022 р.

Тобто, з 10 грудня 2020 року РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів. Про це говорить ст. 9 Закону про РРО.

Аналогічну думку з цього приводу висловлює ДПСУ https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/446796.html

Наголосимо, що це не стосується продавців товарів і робіт!

Отже, якщо споживачі, використовуючи мережу Інтернет, замовляють товари і розрахунки за них здійснюють виключно із застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay.ua, City24, Приват24 тощо), такі операції є безготівковими, що проведені за допомогою платіжної карти, тому, – це вимагає від продавця застосування РРО.

Про це детально ми писали тут: https://news.dtkt.ua/state/cash-handling/67130

 

Оплата через Нову пошту (РРО не застосовується, так як кошти надходять від Нової пошти з рахунку на рахунок)

 

РРО - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної  валюти  та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу (ст. 2 Закону про РРО).
Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток та чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської  платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Оскільки підприємство отримує кошти не безпосередньо від покупця, а від «Нової Пошти», а точніше від небанківської фінансової установи ТОВ «Пост Фінанс» (згідно з реєстром на сайті НБУ), яка здійснює свою діяльність на підставі відповідних договорів про прийом грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб. Виходить, що договір про прийом грошових коштів, укладений з платіжною організацією (в даному випадку - ТОВ «Пост Фінанс»), рівносильний аналогічному договору, укладеним з банком.
Післяплата, що здійснює покупець при оплаті товару при його отриманні у відділенні «Нової Пошти», та при цьому отримує чек РРО від поштового оператора, не є розрахунковою операцією з точки зору продавця товару. Замість нього розрахункову операцію здійснює фінансова компанія ТОВ «Пост Фінанс», яка видає покупцю чек РРО встановленої форми. Співпраця поштового оператора і продавця товару здійснюється на підставі договору.
Тобто отримання накладеного платежу у відділені «Нової пошти», зокрема, від фінансової установи, не є розрахунковою операцією та не вимагає застосування РРО. 

 

Оплата через касу (відповідно до ст.9 ЗУ про застосування РРО - також РРО не застосовуємо).

 

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО зазначено, що РРО не застосовується при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання.

Отже, при продажу продукції власного виробництва через касу підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб’єкта господарювання, РРО застосовувати не обов’язково. Аналогічну думку висловило ГУ ДФСУ в листі від 25.07.2019 р. № 3472/ІПК/03-20-14-05-11.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»