• Посилання скопійовано

Фіскальний принтер не заокруглює до 10 копійок: який штраф?

У підприємстві фіскальний принтер (електронний контрольно-касовий реєстратор - ЕККР). Усі покупки мали би заокруглюватися до 10 копійок, але це не вдається зробити. Чи можна надалі використовувати фіскальний принтер та які штрафи чекають, якщо його не замінити на новіший?

Необхідність заокруглення в чеку встановлено Постановою НБУ від 15.03.2018 р. № 25, починаючи з 01.07.2018 р.

 

Як заокруглення відображати в чеку РРО?

Дивимося Положення № 13 (Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів).

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Положення № 13, фіскальний чек має містити обов’язкові реквізити, серед яких і такий, як «заокруглення (рядок 22).

Відповідно до п. 8 розділу ІІ Положення №13, у разі, якщо загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) не кратна найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, встановленому НБУ в якості засобу платежу, результат заокруглення суми оплати у готівковій формі, виконаний відповідно до вимог НБУ щодо оптимізації обігу монет дрібних номіналів, друкується після рядка 21 з написом «Заокруглення». Наступним рядком друкується «До сплати» і сума після заокруглення.

Таким чином, дані про заокруглення мають бути в чеку обов’язково.

Але відповідно до п. 3 Наказу Мінфіну від 18.06.2020 р. № 306, яким вносилися зміни до Положення № 13, зазначено, що вимоги до форми і змісту розрахункових документів у частині в тому числі заокруглення суми до сплати не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які перебували на обліку в контролюючих органах до дня набрання чинності цим наказом.

Далі зазначене, що до 01.08.2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів в частині в тому числі заокруглення суми до сплати не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до дня набрання чинності цим наказом (01.08.2020 р.). Але такі РРО мають бути доопрацьовані до 01.08.2021 р. відповідно до ст. 12 Закону про РРО, щоб мати можливість забезпечувати виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів (включаючи заокруглення), згідно з Положенням № 13.

З наведеного випливає, що якщо фіскальний принтер включений до Держреєстру РРО та перебував на обліку в податковій до 01.08.2021 р., його можна використовувати до кінця строку експлуатації, навіть, якщо в чеку окремо не відображається заокруглення.

Якщо фіскальний принтер включений до Держреєстру РРО до 01.08.2021 р., але він не перебував на обліку в податковій до цієї дати, такий принтер потрібно доопрацювати в строк до 01.08.2021 р. Використовувати без доопрацювання після цієї дати не можна.

 

Яка відповідальність передбачена за невиконання наведених вище вимог?

Наприклад, фіскальний реєстратор потрібно було доопрацювати до 01.08.2021 р., але суб’єкт господарювання цього не зробив і використовує без доопрацювання після цієї дати.

Документ не є розрахунковим при відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення. Про це податківці пишуть тут.

Там же вони пишуть про відповідальність – штраф (див. п. 1 ст. 17):

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Поряд з цим, передбачено адмінштраф відповідно до ст. 155-1 КУпАП:

  • на осіб, які здійснюють розрахункові операції з порушенням встановленого законом порядку проведення розрахунків - в розмірі від 2 до 5 НМДГ (34 грн – 85 грн);
  • на посадових осіб – від 5 до 10 НМДГ (85 грн – 170 грн).

 

Чи передбачена відповідальність за нездійснення заокруглення, тобто, за невиконання вимог Постанови №25?

Положеннями Постанови №25 не визначено штрафи за її невиконання або несвоєчасне виконання. Про це саме зазначено, наприклад, в ІПК ДФСУ від 29.11.2018 р. №5012/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Але далі податкова зазначає, що для запобігання порушенню суб'єктами господарювання норм чинного законодавства суб'єктам господарювання необхідно здійснювати заокруглення сум з дотриманням вимог ПКУ, Закону України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (в частині застосування мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін на алкогольні напої та максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби) та інших законодавчих і нормативних актів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»