• Посилання скопійовано

При прийманні вторинної сировини у населення РРО можна не застосовувати

Юрособа здійснює приймання вторинної сировини від населення. Розрахунки здійснюються в готівковій формі через касу підприємства. Як документально оформити приймання такої сировини та видачу готівки? Чи потрібно застосовувати РРО?

Постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336 затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Згідно з п. 19 Постанови №1336, без РРО дозволено приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту).

Окрім цього, у ст. 2 Закону про РРО надано визначення поняттю "РРО" - це пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

При цьому, розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Таким чином, оплата населенню за вторинну сировину не потрапляє під поняття розрахункової операції і не потребує використання РРО.

Приймання від населення вторинної сировини оформлюється закупівельним актом. При цьому, затвердженої форми такого акту не встановлено, але підприємство може використовувати форму, яку  наведено у додатку 5 до п. 2.1 Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами №157.

Варто зважати, що такий акт повинен містити всі обов’язкові реквізити первинного документа зазначені у ст. 9 Закону про бухоблік, а також ІПН особи, яка здійснює здавання сировини (оскільки суб’єкт господарювання виступає податковим агентом такої фізособи). Безпосередньо видача коштів оформлюється видатковим касовим ордером.

Якщо видача коштів здійснюється не безпосередньо через касу підприємства, а через особу, яка приймає таку сировину, то видача коштів такій уповноваженій особі оформлюється як видача їх підзвіт (строком не більше 10 днів), та з подальшим відзвітуванням такої особи за видані кошти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»