• Посилання скопійовано

Чи правомірна вимога щодо застосування РРО при продажу нових електротоварів підприємцем - «єдинником»?

Чи правомірна вимога інспектора ДФС щодо застосування РРО при продажу нових електротоварів, на більшість з яких діє гарантія від постачальника, ФОП – платником єдиного податку ІІ групи?

У п. 296.10 ПКУ наведено умови, за яких ФОП, платники єдиного податку, незалежно від обраного виду діяльності не застосовують РРО.

Норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

ДФС в ІПК від 14.06.2017 р. №637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК повідомляє, що відповідно до ст. 2 Закону про РРО термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі «Про захист прав споживачів». Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється КМУ.

Постановою Кабміну від 16.03.2017 р. №231 затверджено Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО (далі – Перелік №231).

У цьому Переліку зазначаються найменування груп товарів та коди згідно з УКТ ЗЕД. Оскільки розробником вказаного Переліку є Мінекономрозвитку і торгівлі України, то ДФС повідомляє, що відповідні роз'яснення щодо тлумачення належності до нього конкретних товарних позицій належать до компетенції Мінекономрозвитку.

У ІПК від 18.05.2017 р. №242/Ч/99-99-14-05-01-14/ІПК ДФС зазначила, що з питання уточнення відповідності товарів, роздрібну торгівлю якими здійснює ФОП, коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД також можна звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень), Науково-дослідного інституту судових експертиз або Мінекономрозвитку.

Слід зазначити, що винятків щодо можливості незастосування РРО для товарів, які були раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено.

ДФС у Сумській області в ІПК  від 07.09.2017 р. №1853/ІПК/18-28-14-06 повідомила, що при здійсненні розрахункових операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосування РРО є обов'язковим.

Водночас РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі виключно через банківські установи, а саме шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання (кошти перераховуються з рахунку на рахунок без використання банківських платіжних карт).

РРО при продажу складних побутових товарів - у запитаннях та відповідях від ДФСУ читайте тут, а про відповідальність за незастосування РРО при продажу технічно складних побутових товарів читайте тут>> 

ДРС проти посиленного контролю за використанням РРО «єдинниками» -  читайте тут>> 

Виходячи з викладеного, ФОП може уникнути застосування РРО шляхом забезпечення в місті продажу електротоварів наявності Переліку №231 та підтверджувальних документів на такі товари з обов’язковим зазначенням в них кодів згідно з УКТ ЗЕД, при цьому коди товарів, що продаються, не повинні міститись у Переліку № 231.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»