• Посилання скопійовано

Порядок припинення ФОП на ЄП ІІІ групи

ФОП на ІІІ групі ЄП планує ліквідуватися у січні 2023 р. Як подавати звітність і платити податки? Коли закрити рахунок в банку? Чи можна поворотну фіндопомогу повернути частково тільки в сумі, яка має бути повернута на момент припинення (строк отримання якої до 12 місяців)?

Щодо закриття рахунку в банку

Чинним законодавством не визначено, в який момент потрібно закривати рахунок в банку — до чи після припинення ФОП. 

Тож можна це зробити як до, так і після припинення. На практиці краще закрити рахунок до подання заяви на припинення ФОП, щоб унеможливити випадкове надходження доходів на рахунок після закриття держреєстрації ФОП.

 

Щодо поворотної фіндопомоги

Відповідно до пп. 3 пп. 292.11 ПКУ до складу доходу, оподатковуваного єдиним податком, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Таким чином, якщо до моменту припинення ФОП не спливе строк 12 місяців з дня отримання фіндопомоги, така допомога не включатиметься до складу доходу ФОП. Надалі обов’язок з повернення фіндопомоги покладається на фізособу, яка була ФОП і отримувала фіндопомогу.

З наведеного випливає, що можна поворотну фіндопомогу повернути частково тільки в сумі, яка має бути повернута на момент припинення (строк отримання якої до 12 місяців).

 

Яку звітність і в який строк подавати?

Згідно з пп. 49.18.8 ПКУ якщо платник податків ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларація, зокрема, з місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду. 

Внесення до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків запису про припинення підприємницької діяльності ФОП здійснюється у разі, зокрема, внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП – з дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП (пп. 65.10.1 ПКУ). 

Згідно з пп. 2 пп. 299.10 ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі припинення підприємницької діяльності ФОП відповідно до закону – в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (абз. 1 пп. 295.8 ПКУ).

У разі державної реєстрації припинення, зокрема, підприємницької діяльності ФОП, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (пп. 294.6 ПКУ). 

З 01.04.2021 податкова декларація платника ЄП – ФОП подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, у складі якої передбачено подання звітності про нарахування ЄСВ до органу ДПС за основним місцем обліку платника єдиного внеску. 

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (пп. 294.1 ПКУ), окрім платників, які перебувають на ЄП третьої групи (2%), згідно з пп. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ.

З наведеного випливає, що декларація платника ЄП, з додатком 1, подається у строк протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації. 

Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в ЗІР (107.01.07): "За який звітний період, в який термін та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФО щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП подають останню податкову декларацію платника ЄП – ФОП та Додаток 1 до неї?".

Тобто, якщо ФОП припинено у січні 2023 року, декларацію з додатком 1 слід подати в період з дати, наступної за датою припинення ФОП до 10.05.2023 р. Сплачують ЄП в стандартний квартальний строк — протягом 10 календарних днів, наступних за граничною датою подання декларації, тобто, до 20.05.2023 р.

Якщо ФОП перебуває на ЄП третьої групи (2%), згідно з пп. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, він подає декларацію, з додатком 1 протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, в якому припинено ФОП. 

Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в ЗІР (107.01.07): "В який термін, за якою формою та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФОП, яка використовувала особливе оподаткування та щодо якої до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності подає останню податкову декларацію платника ЄП?".

 

Чи сплачувати ЄСВ за січень 2023 р.

Останній звітний період для цілей сплати ЄСВ – період із дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення ФОП у ЄДР (абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Строк сплати ЄСВ – до 19-го числа включно, що настають за звітним кварталом (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ)п. Причому ЄСВ сплачується в повному розмірі, як за повний місяць, незалежно від дати держреєстрації припинення. Адже Закон про ЄСВ не передбачає пропорційної сплати.

Але з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОП мають право не сплачувати ЄСВ за себе (див. пп. 9-19 Розділу VIII Закону про ЄСВ). В цьому разі вони не заповнюють додаток 1 за цей період. 

Тобто, якщо ФОП припинено у січні 2023 р., то за січень ЄСВ можна не платити. В цьому разі в додатку 1 в таблиці розділу 9:

  • в колонці 2 записують "0,00";
  • в колонці 3 — "22,00";
  • в колонці 4 — "0,00".

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436