• Посилання скопійовано

Нюанси позики дорогоцінних металів підприємцем - «єдиноподатником»

ФОП - платник ІІІ групи ЄП 3 закуповує дорогоцінні метали в установі банку як фізособа та виготовляє ювелірні вироби. Чи може така особа отримувати від фізосіб дорогоцінні метали в борг (позичку)? Які податкові наслідки такої операції?

Чи можливо отримати дорогоцінні метали в позику?

Наразі Мінфіном затверджено Методичні рекомендації №780, яких повинні притримуватися і фізособи-підприємці.

Зокрема, у п. 1.2 Методрекомендації №780 визначено, що одержання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння - це набуття у власність, приймання на комісію або під заставу, скуповування, приймання на відповідальне зберігання або на умовах давальницької сировини для виготовлення виробів або переробки дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння.

При цьому, згідно з ст. 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Таким чином, на думку автора, приймання в позику (в тому числі і безоплатно) дорогоцінних металів не порушує норми Методрекомендацій №780, оскільки договір позики передбачає набуття права власності на такі метали їх отримувачем.

Водночас, варто зауважити декілька моментів:

  • Договір позики краще укласти все ж таки в письмовій формі;
  • Зазначити в договорі позики те, що позика надається без нарахування відсотків або інших компенсацій;
  • Зазначити родові ознаки речі, яка передається у позику (наприклад, вид металу, його вагу, пробу);
  • Вказати термін, у який предмет позики повинно бути повернуто.

Окрім цього в момент отримання та повернення дорогоцінних металів варто скласти акт приймання - передачі, яким засвідчити те, що майно було отримано/повернено.

 

Єдиний податок

Відповідно до пп. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку включається, зокрема, вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Оскільки договором позики передбачено повернення отриманого майна, відповідно його вартість не включається до доходу платника єдиного податку. При цьому зауважимо, що законодавчо не встановлено строків, протягом яких таке майно повинно бути повернено, оскільки строк повернення в 12 календарних місяців встановлено лише для поворотної фінансової допомоги (яка надається у грошовій формі).

 

ПДФО та військовий збір

Як при отриманні, так і при поверненні дорогоцінних металів за договором позики (за умови, що він не передбачає нарахування відсотків) оподатковуваного доходу не виникає, оскільки фактично фізособа надає своє майно у користування, а потім отримує його назад без виникнення доходу.

У формі №1ДФ, на нашу думку, повернення майна за договором позики відображати також не потрібно, оскільки ознаку доходу «153» передбачено саме для сум поворотної фінансової допомоги (тобто в грошовому виразі), а в даному випадку дохід не виникає взагалі, оскільки договором оплату за позику не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202419
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202412
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435