• Посилання скопійовано

Дохід, виплачений нерезиденту, повернувся на рахунок: які наслідки?

У 2022 р. ТОВ виплатило дохід нерезиденту та утримало податок з нього. За місяць після списання коштів на рахунок ТОВ повернули суму , яку перерахували нерезиденту за мінусом комісії. Банк говорить, що причина повернення не встановлена та її потрібно уточнювати у нерезидента. Нерезидент поки що не відповідає, причина повернення не встановлена. Як відобразити цю ситуацію в обліку та в додатку ПН декларації з податку на прибуток?

Оскільки дохід нерезиденту фактично не був виплачений через те, що платіж повернувся, то сплачений податок на доходи нерезидентів слід вважати таким, що надміру сплачений.

Повернення виплати нерезиденту на рахунок підприємства, а також утримання комісії банку підтвержено банківською випискою. Сплата податку на доходи нерезидентів також підтверджена банківською випискою. Оскільки банківська виписка є первинним документом, то на нашу думку, цього достатньо для того, щоб підтвердити всі наявні факти:

  • Повернення платежу, що був здійснений на адресу нерезидента;
  • Понесення адміністративних витрат на комісію банка;
  • Сплати до бюджету суми податку на доходи нерезидентів.

Для того, щоб систематизувати цю інформацію в одному місці, можна скласти бухгалтерську довідку, у якій описати цю ситуацію, та долучити цю довідку до первинних документів за банківськими рахунками у валюті та у гривні. На нашу думку, додаткових документів складати не потрібно.

Податок на доходи нерезидентів повинен сплачуватися під час виплати доходу нерезиденту – див. пп. 141.4.2 ПКУ. Ця норма не передбачає завчасну сплату податку на доходи нерезидентів, тому в даному випадку ми маємо надміру сплачений податок. Чи можна його використати під час наступної виплати доходів нерезидентам? 

Відповідно до пп. 87.1 ПКУ джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Отже, при наступній сплаті податку на доходи нерезидентів можна врахувати раніше сплачену суму.

Бухоблік операцій в даній ситуації буде наступним – див. таблицю.

 

Бухоблік операцій з виплати та повернення доходів нерезидента та врахування сплаченого податку

(суми умовні, розрахунок зроблений для суми виплаченого доходу 10000 USD і податку 52500 грн при умовному курсі USD = 29,75 грн/USD, гривневі суми округлені без копійок для наочності)

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума

Нараховано дохід нерезиденту. Приміром, це проценти за позикою від нерезидента. Якщо виплачуються інші доходи нерезиденту, то замість рах. 684 обирається інший відповідний рахунок обліку розрахунків з контрагентами

952

684

11764,71USD

350000,00 грн

Нараховано та утримано податок на доходи нерезидента

684

641

1764,71 USD

52500,00 грн

Виплачено дохід нерезиденту

684

312

10000,00 USD

297500,00 грн

Сплачено нарахований податок на доходи нерезидентів

641

311

52500,00 грн

Повернуто платіж від нерезидента, відображено відновлення заборгованості перед нерезидентом за Кт рах. 684 в повній сумі

312

684

10000,00 USD

297500,00 грн

Сторновано нарахування податку з доходів нерезидента, оскільки виплата доходу нерезиденту не відбулася

(684)

(641)

(1764,71 USD)

(52500,00 грн)

Списано комісію банку 2% від 10000 USD = 200 USD. Після цієї операції на рах. 312 залишається 9800 USD

92

312

200 USD

5950,00 грн

Результат цих записів в обліку:

  • На рах. 684 відновлено сальдо взаєморозрахунків з нерезидентом в сумі 10000,00 (повернення) + 1764,71 (сторно утримання податку) = 11764,74 USD;
  • На рах. 641 сформувалося дебетове сальдо в сумі 52500,00 грн, яке показує суму надміру сплаченого податку з доходу нерезидента, який фактично не був виплачений нерезиденту. Цю суму можна буде врахувати при наступній виплаті доходів нерезидентам, в тому числі й іншим нерезидентам, якщо такі будуть;
  • Підприємство понесло витрати у вигляді комісії банку.

Таблиця 1 додатку ПН до декларації з податку на прибуток називається «Розрахунок (звіт) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України». Слово «отримано» означає, що в цьому додатку відображаються тільки ті доходи, які отримані нерезидентами. В даному випадку дохід не був отриманий нерезидентом, тож ця ситуація в додаток ПН не потрапить, а сплачена сума податку буде обліковуватися як переплата на рах. 641. Цей дохід та податок з нього будуть відображені в декларації в тому періоді, коли дохід буде виплачено нерезиденту і він його отримає, а сплачений податок буде знову утриманий під час виплати та нарахований в обліку записом Дт 684 (або інший рахунок обліку розрахунків з нерезидентом) Кт 641.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202426
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202448
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485