• Посилання скопійовано

Як відобразити в Додатку АВ до декларації з прибутку дивіденди, що нараховані в одному періоді, а виплачені в іншому?

У грудні 2021 р. було нараховано дивіденди та перераховано податки з дивідендів. Виплата пройшла у січні 2022 року. Як показати нарахування та виплату дивідендів у Податковій декларації з податку на прибуток, якщо вони були проведені у різні податкові періоди?

Дивіденди юрособам, з яких сплачується авансовий внесок

У додатку АВ до декларації з податку на прибуток відображається тільки виплачена сума дивідендів і відповідні суми авансового внеску, що були сплачені при виплаті дивідендів.

Авансовий внесок з дивідендів сплачується до або одночасно з виплатою дивідендів. Тому, якщо дивіденди нараховані у грудні 2021 року, але виплачені в січні 2022 року, їх слід відобразити в декларації вже за 2022 рік, коли вони фактично були виплачені не раніше сплати авансового внеску.

Згідно з пп. 57.1-1.2 ПКУ, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ.

Відповідно, сплачений у 2021 році авансовий внесок відображається у рядку 6 Додатка АВ до декларації за 2022 рік, коли були виплачені дивіденди.

 

Дивіденди фізособам, з яких сплачується ПДФО та військовий збір

В додатку АВ також часто помилково не показують дивіденди, виплачені фізособам. Цей показник не має впливу на податок на прибуток, але він повинен знайти своє місце в додатку АВ.

Відповідно до пп. 57.1-1.3 ПКУ авансовий внесок, передбачений пп. 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів:

  • на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені в межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими пп. 57.1-1.2 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує фінансову політику;
  • платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;
  • фізичним особам.

Зокрема, при виплаті дивідендів фізичним особам з них утримується ПДФО та військовий збір. Резидент, який нараховує дивіденди незалежно від свого податкового статусу, є податковим агентом отримувачів дивідендів під час нарахування дивідендів. Дивіденди остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.

Сплата ПДФО до бюджету відбувається одночасно з виплатою дивідендів. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО до бюджету. При цьому існують деякі нюанси:

  • ПДФО сплачується до бюджету протягом трьох банківських днів, що настають за днем такого нарахування (виплати, надання), якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента;
  • не пізніше 30-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування, якщо оподатковуваний дохід нарахований, але не виплачений (не наданий) фізичній особі.

В даному випадку ПДФО та ВЗ були сплачені до виплати дивідендів, але ці суми не підлягають відображенню в додатку АВ.

Тому у разі виплати дивідендів фізособам в додатку АВ наводяться тільки суми виплачених дивідендів. Дивіденди, що виплачені фізособам, відображаються у рядку 1.1 Додатка АВ зі включенням їх до підсумкового рядку 1. Якщо дивіденди були виплачені в 2022 році, вони відображаються в Додатку АВ за 2022 рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202441
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202445
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202483
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433