• Посилання скопійовано

Отримано грант: що з податком на прибуток, ПДВ та ПДФО?

Підприємство отримало грант від зарубіжного донора на розробку ПЗ. Для розробки ПЗ залучені фізособи за договорами ЦПХ. Після розробки право власності на ПЗ залишається за підприємством. Як оподатковувати кошти отриманого гранту? Як оподатковувати виплату фізособам?

Бухгалтерський облік

Отриманий грант в поняттях бухобліку є цільовим фінансуванням. А тому дохід від отриманого гранту визнається у складі доходів протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 НП(С)БО 15).

А якщо фінансуються капітальні інвестиції, то дохід визнається протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів (п. 18 НП(С)БО 15).

В розглядуваній ситуації грант отримано для фінансування розробки ПЗ, право власності на яке буде за підприємством.

З точки зору бухобліку таке ПЗ є нематеріальним активом. Отже, підприємство створює нематеріальний актив (НМА).

Відповідно до п. 17 НП(С)БО 8 первісна вартість НМА, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані із створенням цього нематеріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням (оплата реєстрації юридичного права, амортизація патентів, ліцензій тощо).

Таким чином, виплати на користь фізосіб, які розроблятимуть ПЗ, включатимуться до первісної вартості ПЗ.

Оскільки грант отримано на розробку ПЗ, яке є НМА, а відтак обліковується у складі необоротних активів, такі гранти є фінансуванням капітальних інвестицій. Отже, дохід від гранту визнаватиметься протягом строку амортизації ПЗ, пропорційно такій амортизації.

Бухгалтерські проведення в даній ситуації:

  • Дт 312 Кт 484 – отримано грант;
  • Дт 154 Кт 685 – нараховано винагороду фізособам, які розробляють ПЗ;
  • Дт 685 Кт 641, 642 – утримано ПДФО, ВЗ;
  • Дт 154 Кт 651 – нараховано ЄСВ;
  • Дт 685 Кт 311 – перераховано винагороду, за мінусом податків, на рахунки фізосіб;
  • Дт 641, 642, 651 Кт 311 – перераховано податки, ЄСВ до бюджету;
  • Дт 484 Кт 69 – доходи від отриманого гранту відображено у складі доходів майбутніх періодів;
  • Дт 125 Кт 154 – зараховано створене ПЗ на баланс до складу НМА;
  • Дт 23, 91 Кт 133 – нараховано амортизацію ПЗ, яке використовується у власній господарській діяльності підприємства;
  • Дт 69 Кт 745 – визнано дохід від отриманого гранту, пропорційно сумі нарахованої амортизації.

 

Податок на прибуток

Доходи і витрати, які виникають в бухгалтерському обліку від розглядуваних вище операцій, збільшують (доходи) і зменшують (витрати) фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, то внаслідок амортизації ПЗ виникатимуть «амортизаційні» різниці, згідно із ст. 138 ПКУ.

Різниць, пов’язаних із грантом, в розглядуваній ситуації немає.

 

ПДВ

Отримання цільового фінансування у вигляді гранту не впливає на ПДВ-облік підприємства. Тому що така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні п. 185.1 ПКУ. Адже жодного постачання товарів або послуг при цьому не відбувається (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ).

Тому нараховувати  ПЗ з ПДВ і складати ПН на отримані гранти не треба.

 

Оподаткування виплат фізособам за розробку ПЗ

Фізособи надають підприємству послуги з розробки ПЗ за договором цивільно-правового характеру.

Про особливості оподаткування таких виплат ми писали тут та тут. Із нарахованої фізособам винагороди утримується ПДФО (18%), ВЗ (1,5%), та на суму винагороди нараховується ЄСВ (22%). В додатку 4ДФ до об’єднаної звітності така виплата відображається з ознакою доходу «102».

 

ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами та інших осіб, які отримують, зокрема, дохід за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, є сума, що визначається шляхом ділення, зокрема, доходу, виплаченого за результатами роботи, на кількість місяців, за які він нарахований (див. ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Тобто, якщо в акті щодо виконання робіт чи надання послуг вказано період, наприклад «з 20 червня по 20 серпня», то сума винагороди з метою нарахування ЄСВ підлягає пропорційному розподілу на 2 місяці.

 ***

Читайте також: Облік та оподаткування отримання гранту

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»