• Посилання скопійовано

Визначення частки прибутку при обліку фінінвестиції за методом участі в капіталі

Материнська компанія (МК) планує обліковувати фінінвестицію в ДП за методом участі в капіталі. Згідно з п. 12 та пп. 13-14 П(С)БО 12, МК має виключити із прибутку частку, яка є результатом операцій між інвестором і об’єктом інвестування. Оскільки МК надає щомісячно юрпослуги ДК, як визначити суму прибутку за такими послугами?

Метод участі в капіталі - метод обліку інвестицій, згідно з яким балансова вартість інвестицій  відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування (п. 3 НП(С)БО 12).

На дату балансу такі інвестиції відображаються за вартістю, що визначається з урахуванням зміни загальної величини власного капіталу об'єкта інвестування, крім тих, що є результатом операцій між інвестором і об'єктом інвестування (п. 12 НП(С)БО 12).

Балансова вартість фінінвестиції збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об'єкта інвестування за  звітний  період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. Одночасно балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від об'єкта інвестування.

Приклад обліку фінінвестицій наведено в додатку 2 до НП(С)БО 12.

Якщо емітент отримує прибуток, то збільшення частки інвестора в чистому прибутку відображається проводкою: Дт 141 Кт 721.

Якщо емітент отримує збиток, то втрати інвестора відображають проведенням: Дт 961 Кт 141.

Але, як зазначалося, балансову вартість фінінвестицій коригують тільки на ті суми змін у чистому прибутку (збитку), які не є результатом операцій між інвестором та об’єктом інвестування.

 

ПрикладМК (інвестор), який має частку 100% у СК ДП протягом звітного періоду надало емітенту (ДП) послуги на суму 100 000 грн., без урахування ПДВ. ДП віднесло вартість цих послуг до складу витрат на рахунок 92, а потім на зменшення фінрезультату звітного періоду: Дт 791 Кт 92.

Таким чином, внаслідок цієї операції на суму 100 000 грн було зменшено прибуток (чи збільшено збиток) емітента (ДП).

Прибуток ДП звітного року – 300 000 грн.

Інвестор (МК) має відобразити збільшення своєї частки в чистому прибутку емітента: Дт 141 Кт 721 – 400 000 грн. (300 000 + 100 000).

Поряд з цим порядок відображення внутрішніх операцій між інвестором і об’єктом інвестування описано в пп. 13 і 14 НП(С)БО 12.

Відповідно до п. 13 НП(С)БО 12, якщо інвестор вносить або продає активи спільному, асоційованому підприємству, то у складі фінансових результатів звітного періоду відображається лише та частина прибутку (збитку), яка припадає на частку інших інвесторів
спільного, асоційованого підприємства відповідно.

Сума прибутку (збитку) від внеску або продажу спільному, асоційованому підприємству активів, що припадає на частку інвестора, включається до складу доходів (витрат) майбутніх періодів з визнанням їх прибутком (збитком) інвестора лише після продажу спільним, асоційованим підприємством цього активу іншим особам або в періодах амортизації одержаних чи придбаних необоротних активів.

Тобто, якщо інвестор надав емітенту послуги, ці послуги включаються до складу доходів інвестора тільки тоді, коли відображаються у фінансових результатах емітента.

За даними прикладу вартість послуг емітент відносить на рахунок 92 і потім на 791. Тобто, вони фактично відразу відображаються у фінрезультатах емітента. Тому інвестор може відразу відобразити дохід від надання цих послуг.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433