• Посилання скопійовано

Різниця між фінрезультатом за даними консолідованої фінзвітності і декларації з прибутку

Підприємство має філії і подає консолідовану фінзвітність. У фінзвітності показники в тис. грн, а в декларації в грн. За рахунок зведення показників в консолідованії фінзвітності маємо різницю 1 296 грн між фінзвітністю та декларацією. У фінзвітності на цю суму менше збиток. Чи допустиме таке відхилення?

Дивимося відповідь податкової на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Як враховується при заповненні Податкової декларації з податку на прибуток підприємств фінансовий результат до оподаткування, якщо у фінансовій звітності такий показник відображається у тисячах гривень?».

Податкова відповідає, що податкова декларація з податку на прибуток підприємств заповнюється на підставі первинних документів, складених відповідно до бухгалтерського обліку, у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Відразу скажемо, що відповідь податкової неточна. Декларація з податку на прибуток заповнюється не на підставі первинних документів, а на підставі даних бухгалтерського обліку, а вже бухоблік ведеться на підставі первинних документів. Тобто, інформація з первинних документів накопичується в бухобліку. І в декларацію беруться вже підсумкові показники бухобліку, а не первинних документів.

Обґрунтування цього висновку таке.

 

Перша теза

Об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (пп. 134.1.1 ПКУ).

 

Друга теза

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ПКУ).

Третя теза.

Для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (п. 44.2 ПКУ).

 

Висновок

З наведених тез випливає, що для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток потрібно взяти фінрезультат за даними фінзвітності, яка складена згідно з НП(С)БО або МСФЗ. А дані фінзвітності беруться з даних бухобліку. Причому оскільки в бухобліку вимірювання показників здійснюється у гривнях з копійками, а у фінзвітності в тисячах гривень чи тисячах з одним десятковим знаком, то очевидно, що показник фінзвітності отримується шляхом округлення фінрезультату до оподаткування за даними бухобліку.

Тому в декларацію з податку на прибуток потрібно записати фінрезультат, відображений в бухобліку, з округленням до гривень, який був округлений до тисяч гривень для відображення в фінзвітності.

Якщо ж між даними фінрезультату, відображеного в бухобліку і показаного у фінзвітності, є різниця, маємо помилку у фінзвітності.

Причому показник у декларації відображений правильно, адже він взятий з даних бухобліку.

Якщо у фінзвітності помилка, то її потрібно виправити. З питання випливає, що така помилка виникла внаслідок округлень при складанні консолідованої фінзвітності. Але округлювати потрібно таким чином, щоб зазначеної розбіжності не виникало.

Про подібну помилку ми писали, приміром, тут. Там зазначалося, що дану помилку можна виправити самостійно, або вона буде виправлена податковою при перевірці.

З питання випливає, що внаслідок цієї помилки недоплати з податку на прибуток не випливає, тому штрафних санкцій бути не повинно. Хіба що буде накладено адмінштраф за ст. 163-1 КУпАП, в розмірі від 5 до 10 НМДГ (від 85 грн до 170 грн).

 

Як виправити помилку?

В розглядуваній ситуації помилка міститься тільки у фінзвітності. А декларація заповнена правильно. В такому разі потрібно уточнити тільки дані фінзвітності і подати її в такому самому порядку, як подавалася початкова, помилкова фінзвітність, без подання уточнюючої декларації.

Так само консультує податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Чи необхідно подавати до контролюючого органу виправлену фінансову звітність та яким чином, якщо виявлені помилки у фінансовій звітності вплинули/не вплинули на показники Податкової декларації з податку на прибуток підприємств?».

Про це ми писали також тут.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433