• Посилання скопійовано

Списання простроченої заборгованості платником податку на прибуток за п. 142.1 ПКУ

Підприємство користується пільгою за п. 142.1 ПКУ, згідно з якою прибуток звільняється від оподаткування. Чи будуть суми списаної дебіторської та кредиторської заборгованості за операціями в межах такої пільги, за якими минув строк позовної давності, включатися до доходів і витрат підприємства?

Відповідно до п. 142.1 ПКУ звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю і є їх повною власністю, отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт і надання послуг, крім підакцизних товарів, послуг із поставки підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари, де протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Тобто, від оподаткування звільняється тільки прибуток від продажу відповідних товарів, робіт, послуг. Фактично такий прибуток (збиток) формується проводками:

  • Дт 70 Кт 791 – дохід;
  • Дт 791 Кт 90 – витрати.

Дохід мінус витрати дає прибуток (збиток).

А суми списаної дебіторської і кредиторської заборгованості не впливає на прибуток від продажу товарів, робіт, послуг. Безнадійна дебіторська заборгованість списується на субрахунок 944 (38), а кредиторська на субрахунок 717. Відтак на фінансові результати безнадійна заборгованість списується проводками:

  • Дт 717 Кт 791 – дохід від простроченої кредиторської заборгованості;
  • Дт 791 Кт 944 – витрати від формування резерву сумнівних боргів та/чи списання простроченої дебіторської заборгованості.

Отже, списана безнадійна заборгованість, на наш погляд, не відображається в доходах і витратах пільгованої діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»