• Посилання скопійовано

Продаж авто представництвом нерезидента

Представництво нерезидента, не веде господарської діяльності, не є платником податку на прибуток. Чи потрібно сплачувати податок на прибуток з продажу автомобіля, на різницю між оціночною та залишковою вартістю?

На думку податкової, потрібно сплачувати.

Дивимося логіку, наведену, наприклад, в ІПК ДФСУ від 11.12.2018 р. №5187/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

Там зазначено, що якщо представництво нерезидента отримує дохід на території України, воно стає постійним представництвом.

Тому що відповідно до пп. 14.1.193 ПКУ, постійне представництво - це постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні.

Господарська діяльність - діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (пп. 14.1.36 ПКУ).

Тобто, господарська діяльність – це діяльність, за якою отримується дохід внаслідок продажу товарів, послуг.

Виходить, якщо представництво продало автомобіль і отримало дохід, воно здійснило господарську діяльність, а відтак стало постійним представництвом.

Причому до 01.01.2021 р. постійні представництва були платниками податку на прибуток. Тому в зазначеній ІПК, яка видана до цієї дати, так і зазначено, що таке постійне представництво має зареєструватися платником податку на прибуток і відобразити результати власної діяльності, включаючи операцію продажу автомобіля, в декларації з податку на прибуток, сплатити податок, якщо він виникатиме за наслідками декларування.

Але з 01.01.2021 р. постійні представництва вже не є платниками податку на прибуток. Натомість такими платниками мають зареєструватися нерезиденти. Про це можна почитати, приміром, в листі ДПСУ від 27.01.2021 р. № 2367/7/99-00-21-02-01-07. Тобто, нерезиденти мають зареєструватися як платниками податку, так і окремо платниками податку на прибуток.

Таким чином, з урахуванням наведених змін, описану в ІПК ДФСУ від 11.12.2018 р. №5187/6/99-99-15-02-02-15/ІПК логіку потрібно перенести на нерезидента. Це означає, що якщо представництво нерезидента продає автомобіль, воно стає постійним. Отже, має зареєструватися платником податків. Окрім того, платником податків та окремо платником податку на прибуток має зареєструватися нерезидент. І саме нерезидент повинен подати декларацію з податку на прибуток, в якій показати наслідки господарської діяльності постійного представництва, включаючи і операцію продажу автомобіля. Саме нерезидент повинен сплатити податок на прибуток, якщо він виникатиме за наслідками декларування. Нагадаємо, що об’єкт оподаткування визначається як фінрезультат до оподаткування за даними фінзвітності, відкоригований на податкові різниці, якщо платник їх застосовує. Відтак якщо дохід від продажу більше залишкової вартості проданого авто, виникатиме об’єкт оподаткування, якщо менше, не виникатиме. Причому оціночна вартість автомобіля на визначення об’єкта оподаткування не впливає.

З наведеного також випливає, що перед тим, як продати автомобіль, потрібно пройти реєстрацію платником податку (представництву і нерезиденту) і платником податку на прибуток (нерезиденту).

На наш погляд, сплачувати не потрібно.

Міркуємо таким чином:

Автомобіль фактично належить на праві власності нерезиденту. Тому продає такий автомобіль нерезидент через своє представництво. Відтак оподатковуватися такий дохід має тільки в країні місцезнаходження нерезидента.

Згідно з п. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згоду на обов'язковість якого надано ВРУ, установлені інші правила, ніж передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Тому потрібно звернутися до такого міжнародного договору між Україною і країною нерезидента, договору про уникнення подвійного оподаткування.

Наприклад, нехай мова йде про нерезидента, який є резидентом Швеції.

Тоді звернемося до Конвенції між Україною та Швецією від 15.08.95 р., яка ратифікована ВРУ 23.04.96 р. і набула чинності 04.06.96 р.

У п. 2 ст. 13 цієї Конвенції встановлено, що доходи від відчуження рухомого майна, яке формує частину комерційного майна постійного представництва, можуть оподатковуватися в країні, де розташоване це представництво. Але в п. 4 ст. 13 уточнюється, що доходи від відчуження будь-якого майна, що відрізняється від того, про яке йдеться, зокрема, у п. 2 ст. 13, оподатковуються тільки в країні, резидентом якої є особа, що відчужує це майно.

Тобто, в Україні оподатковуються доходи від відчуження рухомого майна, здійсненого тільки постійним (комерційним) представництвом резидента Швеції. А некомерційне представництво не відповідає ознакам постійного представництва за своїм податковим статусом. Отже, дохід від продажу рухомого майна некомерційним представництвом, згідно з нормами Конвенції, має оподатковуватися у Швеції.


Висновок

З наведеного випливає, що у розглядуваній ситуації податкова, скоріш за все, вимагатиме реєстрації нерезидента платником податку на прибуток і відображенню в декларації з податку на прибуток фінанрезультату до оподаткування за даними фінзвітності представництва, включаючи фінрезультат від продажу авто.

Якщо представництво вважає інакше і нерезидент не реєструватиметься платником податку на прибуток, можливо, свою правоту доведеться доказувати навіть і в суді.

Окрім того, з цього питання можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202425
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202448
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485