• Посилання скопійовано

Нарахування та виплата дивідендів засновнику приватного підприємства

Приватне підприємство акумулювало за період своєї госпдіяльності значну суму нерозподіленого прибутку. Власник підприємства виявив бажання виплатити частину чистого прибутку у вигляді дивідендів. Який порядок оформлення здійснення вищезгаданої виплати, а також які податки потрібно сплатити при виплаті дивідендів?

Рішення про нарахування і виплату дивідендів оформлюється протоколом загальних зборів учасників. На підставі протоколу керівник підприємства видає наказ про виплату дивідендів. Далі на підставі наказу бухгалтерія підприємства нараховує засновникам дивіденди (у повній сумі дивідендів, що призначена до виплати у протоколі, навіть якщо така виплата здійснюватиметься частинами) і надал здійснює власне виплату. Однак такий наказ не обов’язковий, адже прийнятого учасниками рішення достатньо для виникнення обов’язку щодо сплати дивідендів засновникам.

Нарахування дивідендів в бухобліку повинне відбуватися у тому періоді, у якому складений протокол загальних зборів учасників з рішенням про виплату дивідендів, а точніше, на дату протоколу.

Якщо дивіденди нараховуються фізособам, то сума нарахованих дивідендів оподатковується за ставкою ПДФО 5% (пп. 167.5.2 ПКУ). Також з нарахованої суми дивідендів утримується військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо підприємство є платником єдиного податку, то дивіденди оподатковуються ПДФО за ставкою 9% - пп. 167.5.4 ПКУ.

Також необхідно дотриматися граничних строків сплати ПДФО і ВЗ. Це 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, у якому нарахований, але не виплачений дивідендний дохід (пп. 168.1.5 ПКУ). Тобто якщо дивіденди нараховані в одному періоді, а виплачуються в наступному, — ПДФО і ВЗ доведеться сплатити у вищеназваний 30-денний строк. Навіть, якщо протоколом зборів учасника і наказом керівника буде передбачена виплата дивідендів частинами, ПДФО і ВЗ потрібно буде сплатити з усієї суми відразу.

Відповідно до п. 4 Розділу IV Порядку №4, в Додатку 4ДФ у графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний період місяць) дохід, який нарахований фізичній особі відповідно до ознаки доходу, наведеній у розділі 1 "Довідник ознак доходів фізичних осіб" (додаток 2 до Порядку).

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи, чи ні.

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння);

у графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, має бути відображена в 4ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, у 4ДФ за січень відображається заробітна плата, яка нарахована у січні та виплачена в лютому, за лютий (нарахована у лютому та виплачена в березні), за березень (нарахована в березні та виплачена у квітні). Звертаємо увагу, що це стосується тільки заробітної плати! Інших доходів, в тому числі дивідендів, це не стосується.

  • У графі 4а "Сума нарахованого податку" відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством за звітний період;
  • у графі 4 "Сума перерахованого податку" відображається фактична сума перерахованого ПДФО до бюджету у звітному періоді;
  • у графі 5а "Сума нарахованого військового збору" відображається сума збору, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством;
  • у графі 5 "Сума перерахованого військового збору" відображається фактична сума перерахованого збору до бюджету.

Сума нарахованого доходу у графі 3а, сума виплаченого доходу у графі 3, сума нарахованого ПДФО у графі 4а, сума перерахованого до бюджету ПДФО у графі 4, сума нарахованого військового збору у графі 5а, сума перерахованого військового збору у графі 5 відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

Отже, у додатку 4ДФ дивіденди відображаємо за фактом виплати/нарахування (ПДФО/ВЗ — за фактом утримання/перерахування) у відповідному місяці.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4 , дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 ПКУ), відображається у додатку 4ДФ під ознакою доходу "109".

Авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів фізичним особам не сплачуються (п. 57.1-1.3 ПКУ). Підприємства – платники єдиного податку не сплачують авансовий внесок взагалі.

Бухгалтерський облік нарахування і виплати дивідендів засновникам-фізособам виглядає так:

  • Дт 441 Кт 443 – використання чистого прибутку, що призначається до розподілу для виплати дивідендів. Цей запис робиться на підставі протоколу про виплату дивідендів;
  • Дт 443 Кт 671 – нараховано дивіденди засновникам за рахунок частини чистого прибутку, призначеного для виплати дивідендів. Цей запис робиться на підставі протоколу про виплату дивідендів;
  • Дт 671 Кт 641, 642 – утримання ПДФО (5%) та ВЗ (1,5%) з суми нарахованих дивідендів – одночасно з їх нарахуванням;
  • Дт 671 Кт 301, 311 – виплачено дивіденди. Документальне підтвердження – банківська виписка;
  • Дт 641, 642 Кт 311 – сплачено ПДФО та військовий збір. Документальне підтвердження – банківська виписка.

 ***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202437
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202450
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202447
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485