• Посилання скопійовано

Оплата послуг за навчання та оренда авто неприбутковою організацією

Неприбуткова організація (релігійна громада) планує оплачувати послуги (релігійне навчання, вивчення мови), а також орендувати авто (з компенсацією пального) ФОПу, який одночасно є керівником цієї організаціі (головою громади) та отримує зарплату в організації. Чи є ризики такої співпраці?

Відповідно до ст. 86 ЦКУ, не забороняє неприбутковим організаціям, крім своєї основної діяльності, здійснювати і іншу діяльність, якщо ця діяльність відповідає цілям, для яких вони були створені, і сприяє їх досягненню.

Згідно з пп. 14.1.121 ПКУ, неприбутковими організаціями визнаються ті неприбуткові організації, які не є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до пп. 133.4 ПКУ.

За пп. 133.4.2 ПКУ доходи неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування витрат на утримання такої неприбуткової організації, реалізацію мети та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. І це є обов’язковою умовою.

Щодо першого питання, чи може неприбуткова організація придбавати послуги з навчання у ФОП зазначимо:

Серед вимог неприбутковості немає заборони на укладання договорів ЦПХ на надання послуг з фізособами-підприємцями або з фізособами.  Тож, керуючись пп. 133.4.2 ПКУ доходи, отримані неприбутковою організацією, мають використовуватись виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Отже, не вважаються порушенням вимог «неприбутковості» та розподілом доходу виплати засновнику (учаснику), працівнику або члену такої організації за виконані роботи (надані послуги) на підставі цивільно-правового договору, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

Зазначена норма передбачена пп. 133.4.1 ПКУ. Аналогічну думку зазначено у роз’ясненні ДПС у Запорізькій області.

Під час укладання договорів ЦПХ з ФОП потрібно пам'ятати, що ці відносини мають міститися в рамках діяльності, встановлених у статутних документах.

Тож, у разі наявності витягу з реєстру платників єдиного податку або копії документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності, залежно від того, на якій системі оподаткування перебуває ФОП, із зазначенням такого виду діяльності, неприбуткова організація повинна буде відобразити нараховану та виплачену суму доходу в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу 157. 

Крім того, надання документа для підтвердження підприємницького статусу недостатньо для того, щоб не сплачувати з винагороди підприємця ЄСВ. Адже згідно із п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, роботодавці, які виплачують таку винагороду, є платниками ЄСВ, крім випадку договору ЦПХ, укладеного з фізичною особою — підприємцем, якщо надавані послуги відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Таким чином, витяг із зазначеного реєстру, який ФОП надає на підтвердження свого статусу, повинен, крім іншого, містити інформацію про обрані ним при державній реєстрації види діяльності. У разі, якщо діяльність, за яку він отримав винагороду, збігається з цими видами діяльності, ЄСВ на суму такої винагороди неприбуткова організація не нараховує.

Щодо другого питання, чи може неприбуткова організація укладати договір оренди авто з фізособою (з компенсацією бензину) зазначимо:

Для взяття в платне користування автомобіль у фізичної особи, зазвичай оформлюють договір найму (оренди) (ст. 759 та ст. 798 ЦКУ). Факт передання майна в найм засвідчують первинним документом. За основу беруть форму Акту приймання-передачі основних засобів (типова форма №ОЗ-1). Акт мають підписати обидві сторони договору оренди.

Зауважимо, що установчі документи неприбуткової організації повинні містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб (пп. 133.4.1 ПКУ). 

Відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Отже, не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ, тобто не лише для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, а й для утримання такої неприбуткової організації.

Таким чином, вважаємо, якщо неприбуткова організація видасть внутрішнє розпорядження, в якому обґрунтує необхідність взяття автомобіля в оренду з компенсацією пального, наприклад, з метою утримання організації, реалазацією завдань, цілей та напрямів, то укладенням такого цивільно-правового договору неприбуткова організація не порушить умов перебування серед неплатників податку на прибуток.

У разі надання фізособою в оренду рухоме майно (автомобіль) неприбутковій організації, то такий дохід включається нею, як податковим агентом до складу загального оподаткованого доходу платника податку як інші доходи та оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Також, неприбуткова організація повинна буде відобразити нараховану та виплачену суму доходу в Додатку 4ДФ об’єднаної звітності за ознакою доходу 127. 

Таким чином, не вважатиметься розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації на користь засновників (учасників), працівників, членів такої організації (у т.ч. на підставі цивільно-правового договору), якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

Аналогічну думку зазначено у листі ДФС від 04.01.2017 р. №28/6/99-99-15-02-02-15.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433