• Посилання скопійовано

Чи є роялті операція з придбання програмного забезпечення за кордоном?

Підприємство планує придбати програмне забезпечення за межами території України, а саме на території Ірландії, шляхом завантаження програмного забезпечення з сайту виробника за плату. Чи може така плата за програмну продукцію вважатися роялті? Підприємство не коригує прибуток з метою оподаткування

Згідно з пп. 14.1.225 ПКУроялті - будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інших аудіовізуальних творів, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

При цьому податківці у листі 18.08.2015 р. №30644/7/99-99-19-02-02-17 роз’яснюють, що якщо платнику надано право розмножувати і розповсюджувати програмне забезпечення, то такий платник не виступає кінцевим споживачем за функціональним призначенням такої програмної продукції, і платіж за її використання згідно з ліцензійною угодою підпадає під визначення роялті.

Відовідно до пп. 141.4.2. ПКУ, податок з доходу нерезидента, з джерела походження з України утримується резидентом, що виплачує такий дохід (тобто фактично виступає податковим агентом нерезидента), у розмірі 15% від суми такого доходу за рахунок такого нерезидента. Відповідно виплаченим вважається повна сума згідно з інвойсом, однак нерезидент отримує дохід за вирахунком такого податку, який перераховується до бюджету. Тож недоплати в такому випадку не виникає. 

При цьому варто зазначити, що податок нараховується та утримується в момент виплати такого доходу (при цьому дохід виплачується за вирахунком такого доходу).

Для наочності розглянемо нарахування та виплату такого доходу нерезиденту у розрізі бухгалтерських проведень (курс на дату виплати становить 27 грн):

Операція

Дебет

Кредит

Сума

Нараховано роялті

92

684

500,00 $

Нараховано податок з доходу (75 $ в грн. по курсу на дату виплати)

684

641

2025,00 грн

Сплачено податок

641

311

2025,00 грн

Виплачено дохід

684

312

425,00 $

Втім, для того, щоб у нерезидента не виникало питань щодо того, чому йому сплачено роялті менш за суму, визначену договором, варто у самому договорі визначити правила оподаткування цього доходу. Зокрема, зазначити, що такий дохід виплачуватиметься вже після його оподаткування в Україні згідно з ПКУ (чи міжнародного договору, за його наявності, якщо нерезидент надасть довідку відповідно до ст. 103 ПКУ). 

Якщо ж нерезидент погоджується сплатити податок на репатріацію в Україні, але бажає отримати після оподаткування саме 500 доларів, то зазначена в договорі сума роялті має бути більшою і визначатиметься як 500 доларів / 85 * 100.

Щодо роялті також читайте тут.

Тож в даному випадку слід визначитися, для яких цілей придбавається програмне забезпечення. Яякщо підприємство є кінцевим споживачем придбаної програми, то з його точки зору це операція з придбання програмного забезпечення і платіж за цю програму не є роялті. У цьому випадку платіж здійснюється за саму програмну продукцію як компенсація вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту, і податок на доходи нерезидентів не нараховується взагалі на підставі пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ.

Якщо підприємство здійснює платіж нерезиденту за право розмножувати і розповсюджувати його програмне забезпечення, то воно не виступає кінцевим споживачем за функціональним призначенням такої програмної продукції, і платіж за її використання згідно з ліцензійною угодою підпадає під визначення роялті. У цьому випадку з такого платежу утримується податок на доходи нерезидентів за ставкою 15%.

Якщо підприємство не коригує прибуток з метою оподаткування, норми пп. 140.5.6 та пп. 140.5.7 ПКУ його не стосуються.

Також читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»